РЕПУБЛИЧКИ ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИ ЗАВОД СРБИЈЕ

Почетак » РЕПУБЛИЧКИ ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИ ЗАВОД СРБИЈЕ » Актуелно » РЕПУБЛИЧКИ ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИ ЗАВОД СРБИЈЕ

Прилог-1.

У П У Т С Т В О

 ЗА ПОСТУПАЊЕ ГРАЂАНА ПРИЛИКОМ ПОЈАВЕ ЕКСТРЕМНО НИСКИХ ТЕМПЕРАТУРА И ХЛАДНИХ  ТАЛАСА

  • Пре појаве:

Проверите дихтовање врата и прозора. Користите јефтинија средства као што су гумене траке и траке од сунђера разних профила. Увијене  пешкире  можете  ставити  у прозоре. Обавезно проверите и сервисирајте грејна тела како на струју, класичан огрев тако исто и на гас. Проверите функционалност оџака. Обезбедите средства за грејање. Такође, обезбедите свеће јер једна упаљена свећа може у мањој просторији да повиси температуру ваздуха за неколико степени Целзијуса. Имајте хране за неколико дана. Хронични болесници обавезно да располажу лековима за редовну терапију.  Слушајте  савете дежурних здравствених установа или хитне помоћи. Придржавајте се савета лекара. Ако имате чесму за воду у дворишту обавезно је заштитите од смрзавања, а најбоље је да је искључите. У помоћним просторијама, оним просторијама у којима не боравите искључите и испразните воду из свих водних инсталација.

Болесним  или  старијим  особама  (комшије  или  рођаке),  који  живе  сами помозите да се што боље припреме за наступајућу хладноћу. Подучите их како да се понашају за време појаве. Ако је икако могуће свакодневно их обилазите и проверавајте системе за грејање, струју и воду.

Ако  поседујете  аутомобил  припремите  га  за  веома  ниске  температуре. Уколико је могуће користите гаражу.

Утерајте стоку у оборе и штале.

  • За време појаве

Без обзира на хладноћу с времена на време, на кратко, отворите врата или прозор како би обезбедили свеж ваздух и неопходан кисеоник. Значи вентилација просторија је неопходна. Надзирите рад шпорета, фуруна или сличног уређаја за грејање. Неправилан рад ових уређаја може бити кобан збоз повећања концентрације отровних гасова.

Придржавајте се упутстава о коришћењу грејалица, ТА пећи и сличних уређаја који  користе  електричну  енергију  или природни гас.  Будите  опрезни  и  пажљиви  и  могућност избијања пожара сведите на најмању могућу меру. Отворена грејелица  НИКАДА не сме да буде близу кревета, фотеља и осталих ствари, завеса, било које  количине папирних предмета, отровних материја или течности на бази алкохола. У  сваком  моменту  било  који  уређај  за  грејање  мора  бити  под  вашим  надзором.  Никада не користите отворену ватру за грејање просторије. НПР: било је случајева  да  при дужем  нестанка  електричне  енергије  и недостатка  других  средстава  за  загревање просторија, људи користе роштиљ на угаљ. Због трошења кисеоника и  ослобађања угљенмоноксида овакав вид активности сигурно доводи до тровања  или смрти.

Избегавајте нагли излазак из топле просторије на хладан ваздух. Утоплите  се за активности које морате обавити ван топлих просторија. Носите прикладну  одећу, обућу, капу на глави, заштитите руке, уши и нос од хладноће. Ако дуже  боравите на хладноћи, а уочите дрхтавицу, мамурлук, бледило на прстима руку, ако споро и неразговетно говорите или губите памћење, тј. нисте у стању да се  сетите обичних свакодневних ствари/активности то је сигуран знак хипотермије.  Хипотермија је смањење телесне температуре испод 35°C и проузрокована је дугим  боравком на ниским температурама. Значи више губите топлоте него што је тело  способно да произведе. Долази до оштећења важних животних функција и органа.  Трљајте руке и ноге како би успоставили циркулацију и обавезно се склањајте од  хладноће. Избегавајте алкохол јер он шири крвне судове и поспешује губитак топлоте из организма. Пушење проузрокује скупљање периферних крвних судова, па се са тим шансе за смрзавање повећавају. Избегавајте средства/лекове (НПР: кофеин), која изазивају дехидрацију јер она је један од фактора који поспешује хипотермију.

Рационално користите електричну енергију. Свака уштеда је важна, јер у оваквим  данима,  потрошња  електричне  енергије  је  огромна  и  прети  колапс  у систему дистрибуције електричне енергије. Обавезно гасете светла за собом. Дуже остављена  отворена  врата  од  фрижидера  или  замрзивача  појачава  потрошњу електричне енергије. Придржавајте се упутства о уштеди електричне енергије која су Вам на располагању у Електродистрибуцији.

Запамтите  да  се  овако  вишедневно  ниске  температуре  ваздуха  обично јављају после снежних падавина и формирања снежног покривача. При стабилном времену и при ведрим јутрима приземни ваздух се све више хлади од тла. У котлинама и долинама се стварају такозвана језера хладног ваздуха. У оваквим случајевима,  комбинација  ниских  температура  ваздуха  и  снежног  покривача доводи до блокаде саобраћаја или је саобраћај веома отежан. Без преке потребе немојте на пут. Ако већ морате, а путујете аутомобилом обавезно имајте зимску опрему и ланце за точкове. Проверите систем за грејање, увек имајте довољно горива у аутомобилу, понесите довољно хране и воду за пиће. Слушајте званична саопштења о стању на путевима, као и званична саопштења о стању времена и прогнози времена. Пре пута, особи која Вас очекује, обавезно јавите време поласка и очекивано време доласка до крајњег одредишта.

  • После појаве

Проверите све инсталације, нарочито оне за проток воде. Могуће је да је на неком месту дошло до залеђивања и пуцања цеви за воду. Обиђите старије и болесне комшије и рођаке. Отклоните евентуалне хаварије на имовини. Слушајте званична саопштења о времену и прогнози времена.

 

 

ОЦ Ваљево (центар за обавештавање)