Републички заштитник грађана у Ваљеву

Почетак » Републички заштитник грађана у Ваљеву » Вести » Републички заштитник грађана у Ваљеву

 

Саша Јанковић, републички омбудсман, данас је у Ваљеву, у организацији Одбора за људска прва Ваљево, разговарао са представницима града и грађанима о могућности да наш град у догледно време добије градског заштитника грађана. Ваљево показује аутентичну вољу да рад Градске управе у сваком моменту подвргне објективној и независној контроли, чији је основни циљ стварно надограђивање квалитета живота грађана. Повод за ову посету је исказана воља Ваљеваца и ваљевских власти да своју градску структуру обогате једним органом који аутентично служи остваривању и заштити права грађана. У овој ери рационализације, нико не сме да ни случајно помисли да је увођење омбудсмана супротно реформи државне управе и актуелном тренду смањивања трошкова. Наиме, омбудсман и сличне институције, нпр. повереници за информације од јавног значаја, ревизорске институције на државном нивоу, Агенција за борбу против корупције и Управа за јавне набавке су управо органи који треба да доведу до рационалније, ефикасније, транспарентније и одговорније управе“, рекао је Јанковић.

Републички омбудсман је рекао да је до сада добио више десетина притужби из Ваљева и региона. Управо начин на који су те притужбе примане и рад на њима, указују да Ваљево заиста има капацитет да успостави ову институцију.Саша Јанковић је нагласио да се највећи број питужби грађана односи на надокнаду штете од земљотреса 1998. године. Он је нагласио да је потпуно неприхватљиво да 11 година траје ова правна ситуација и да се отеже. „Коректно би било да је неко тим грађанима рекао имате, или немате праву на надокнаду штете“, рекао је Јанковић..

Заменик градоначелника Станко Терзић рекао је да је јасно да Ваљево жели да има омбудсмана, “али не само на папиру, него да створи системске припреме и логистичку подршку да добије озбиљан тим заштитника градјана који ће водити рачуна и о правима градјана, али бити и озбиљан партнер локалној власти да сугерише како сва спорна питања решити. Не бисмо желели ништа да орочавамо. Град Ваљево ће имати омбудсмана, који ће бити активан и укључен у све поре живота“.

 

Leave a Comment