Решење за Улицу кнеза Јовице

Почетак » Решење за Улицу кнеза Јовице » Актуелно » Решење за Улицу кнеза Јовице
DSC_0006DSC_0019DSC_0022

Санација Улице кнеза Јовице је извесна и на прагу је решење трогодишњег проблема житеља ове улице, која је потпуно пропала због старе канализације за коју је Завод за заштиту споменика културе у Ваљеву претпостављао да је из турског времена. Због тога није била могућа реконструкција ове улице, а станари су након више година чекања, почели са протестима и блокадом улице.

Заменик градоначелника др Драган Јеремић је обавестио да се о овом проблему расправљало на састанку у Министарству култруре, које је било посредник између Града и Републичког и Регионалног завода за заштиту споменика културе.

„Тема је била Тешњар и Улица кнеза Јовице и договорено је да се ради у две фазе, прва фаза је хитна санација улице, отвора који су се појавили на њој. Начин на који ће се вршити санација треба да буде одабран, постоје два модела. Први је откопавање и уклањање препрека унутар рупа и поплочавање, да се заустави застајање воде и да нормално функционише канализациони колектор. Други модел је потпуна реконструкција целе канализације и целе улице. Ова улица захтева изградњу фекалног колектора и поновног поплочавања“, рекао је Јеремић и нагласио да пројекат који одабере Регионални завод за заштиту споменика културе финансираће град Ваљево.

„Завод за заштиту споменика Републике Србије ће урадити услове, а на основу њих ће град Ваљево урадити пројекат и реконструисати улицу. То је посао који ће трајати најмање годину и по дана“, рекао је заменик градоначелника.

Градске власти су тражиле и да се скине степен заштите у Тешњару, јер је непотребно да поједине попречне улице буду под заштитом.

„На жалост, неке зграде у Тешњару нису под заштитом и у стилу су 21. века. Град нема никакве ингеренције. Око тога је остало да се договоримо са Заводом за заштиту споменика културе. Ми ћемо као Град урадити нови детаљни план Тешњара, а Влада Србије одобрава скидање степена заштите“, рекао заменик градоначелника.

Завод за заштиту споменика културе у Ваљеву, који је регионална установа у потпуности финансира град Ваљево, а свега 20% радова завода се спроводи на територији Ваљева, истакао је др Драган Јеремић.

„Министарство културе ће предложити да се заводи пребаце на републички буџет и да ћемо на тај начин решити проблем да Ваљево финансира нешто, а да сви имају већу корист него наш град. Тај парадокс се мора отклонити, а ми ћемо паре које смо улагали у Завод, усмерити на решавање проблема наших објеката који су под заштитом“, казао је др Драган Јеремић.

Преговара се око заједничког пројекта између Града и Републичког завода за заштиту споменика, око реконструкције Конака кнеза Јовице у Тешњару. Град би откупио сам објекат а Завод би био задужен за рестаурацију.

 

 

ОШ „Десанка Максимовић“ ће имати грејање до почетка грејне сезоне

 

ОШ „Десанка Максимовић“ у Новом Насељу ће се у новој грејној сезони грејати на биомасу, а у овај посао је град Ваљево уложио 17 милиона динара са ПДВ-ом. Ова школа је једна од пет ваљвских школа које су имале велике трошкове грејања, а чије су котларнице били велики загађивачи, па је град Ваљево отпочео са променом енергената у овим школама.

Након израде елабората за промену енергента за грејање основних школа, које неће бити у могућности да се прикључе на топловод, одлучено је да се крене у промену начина грејања основних школа у Ваљеву- ОШ „Владика Николај Велимировић“, ОШ „Десанка Максимовић“, ОШ „Сестре Илић“ и ОШ „Драгољуб Илић“ у Драчићу.

„Из тог елабората је утврђено да се највише новца штеди у ОШ „Десанка Максимовић“ и одлучено је да се крене са променом енергента. Расписан је тендер и све је текло својим током, али је због разних дешавања посао стао“, рекао је заменик градоначелника др Драган Јеремић.

Он је изразио незадовољство због односа појединаца који су били укључени у овај посао, тако да се стекао утисак да ће ова школа дочекати неспремна нову грејну сезону. Заменик градоначелника је нагласио да су послови везани за набавку новог котла и постављање инсталација завршени.

„По пројекту је остало да се уради силос за енергент и котларница ће бити завршена за употребу. Када стигне котао, потребно је само да се прикључи на систем. Значи, времена има и остало је само да људи који воде пројекат заврше свој део посла. Није у опасности грејна сезона у 7. школи и она ће имати грејање, уколико сви у ланцу буду испоштовали своје обавезе и урадили свој део посла. До 15. септембра ће бити инсталиран котао“, рекао је заменик градоначелника др Драган Јеремић.

 

 

 

Нова школа у Брђанима почиње са радом након мини распуста у новембру

 

Завршетак радова на новој школи „Милован Глишић“ у Брђанима је известан и очекује се да ће прве ђаке ова школа примити након првог распуста 8. новембра.

„У понедељак ће доћи људи из ЈУП-а- јединице за управљање пројектима Министарства просвете да окончамо посао са њима. Радови би требало да се заврше до 15. септембра и да мајстори потпуно изађу из школе. Технички пријем је већ почео, али нам за то треба месец, до месец и по дана. По ходограму који су ми јутрос потписали сви инжењери из ланца, реално је да након мини распуста 8. новембра школа почне са радом. Једино што није у нашој надлежности је Противпожарна инспекција, која би требала да изађе на време и морамо сачекати да и они заврше свој део посла. Следећег петка ћемо имати потпуну информацију. Мени је веома стало да се посао заврши у овој години, јер од тога зависи и друга инвестиција МИЦ-а у старој 6. школи. Обезбеђен је новац и држава нас је подржала са обе руке и заиста је недопустиво да ову инвестицију не завршимо у ходограму који је планиран“, закључио је заменик градоначелника др Драган Јеремић.