Ревитализација Аеродрома у Дивцима важан замајац развоја

Почетак » Ревитализација Аеродрома у Дивцима важан замајац развоја » Актуелно » Ревитализација Аеродрома у Дивцима важан замајац развоја
divcidivci2divci4DSC_0191

Ревитализација аеродрома у Дивцима, као великог потенцијала за развој не само Ваљева већ целог региона, питање је од изузетног значаја коме ће руководство града Ваљева посветити посебну пажњу.

„Најбоља травната писта у Србији, идеална географска позиција и добра инфраструктура учиниће аеродром у Дивцима једним од најфреквентнијих аеродрома тог типа у региону, јер пословни и туристички свет вапи за оживљавањем многих авио рута. Ваљево може, мора и жели да искористи потенцијал аеродрома у Дивцима, који се на жалост деценијама игнорише и који је све време опстајао захваљујући групи ентузијаста и њиховом улагању личних средстава“, оцењено је на састанку у Дивцима који су градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић, помоћници Мирослав Пимић и Саша Симић и члан Градског већа Никола Поповић, одржали током викенда са председником предузећа „Аеродром“ и директором Аеро клуба „Ваљево“ Мирославом Максимовићем, сувласницима фирме за сервисирање спортских авиона и хеликоптера „Аеро 3 Aviation“ Јанком Бунчићем и Братиславом Биончићем, као и Милорадом Матићем, власником компаније „Aera East Europe“ из Краљева.

Циљ руководства града Ваљева је ревитализација аеродрома у Дивцима, јер је то велики потенцијал не само за Ваљево, већ цео регион. Град Ваљево је мањински власник око 4% деоница у предузећу „Аеродром“. Градоначелник Гвозденовић са својим сарадницима овом приликом је изразио спремност за сарадњу, понудио помоћ Града и изнео конкретне предлоге како ће изгледати први кораци сарадње.

Циљ је оспособљавање аеродрома у Дивцима за међународне доласке и поласке, осим тога да се створе сви услови да аеродром буде потпуно функционалан за тзв.генералну авијацију, што заправо значи да ће у Дивце почети да слећу и из њега полећу чартер летови.

„Пилотима који возе авионе капацитета десетак путника и компанијама које имају чартер летове велике бирократске потешкоће праве слетања на аеродром „Никола Тесла“, где се приоритет даје великим путничким авионима. Администрација, која је у Европи за мање путничке летове процедурално олакшана, изискује задржавања на сурчинском аеродрому, чиме се губи на предности одабира и коришћења услуга чартер летова. Тако да ће аеродром у Дивцима у старту добити предност, јер ће бити уско профилисан само за летове са малим бројем путника, којима ће царина и погранична полиција бити на располагању по захтеву и неће бити чекања“, оцењено је између осталог на састанку.

„Једриличарство ће се као спорт, који има своје поклонике у Ваљеву, наћи одмах у новом градском буџету. Дакле, обезбедиће се почетна средства, радиће се на покретању секција у школама, промоцији обуке и летења спортских пилота и једриличара, која је иначе већ у понуди Аеро клуба у Дивцима. То је први корак који ће град направити у почетној фази решавања проблема предузећа „Аеродром“, истакао је овом приликом градоначелник Гвозденовић.

Овом приликом констатовано је да што се тиче главног циља и пројекта-претварања спортског аеродрома у Дивцима у путнички и привредни, инфраструктура постоји, да се питање организовања царине и пограничне полиције не постављају као проблем, али да се сваки законски, правни и административни део треба темељно испратити, јер је пројекат јако битан, а кад се поставе здраве основе и јаки темељи, резултат је загарантован.

Оформљена је радна група, која ће се састајати једном месечно у циљу сагледавања првих резултата, постављања нових циљева и заједничког решавања.

Председник скупштине предузећа „Аеродром“ и директор Аеро клуба „Ваљево“ Мирослав Максимовић, захвалио се „јединој бројној делегацији Града“ која је посетила аеродром Дивци и која је показала озбиљан приступ проблему и изузетну кооперативност.

Иначе, аеродром Дивци налази се на 12 километара од Ваљева. Опремљен је једном пистом која је дугачка 1250 метара, а широка 50 метара. Травната писта, коју пилоти изузетно хвале и издвајају од осталих у Србији, простире се правцем 08/26 и налази се на надморској висини од 147 метара. ЈП „Аеродром“ основано је 1996. године. Највећи акционар предузећа је Аеро клуб „Ваљево“ са 41,72% акција. Следи фирма „Маркант“ која је од „Термоелектра“ откупила 23,89% акција, затим „Икар“ са 16,64% и „Вујић Ваљево“ са 13,68%. Град Ваљево има 2,76% акција, Туристичка организација Ваљево 1,05% и „Крушик“ 0,26% акција.