Руководство града и ваљевски привредници разговарали о унапређењу сарадње

Почетак » Руководство града и ваљевски привредници разговарали о унапређењу сарадње » Вести » Руководство града и ваљевски привредници разговарали о унапређењу сарадње
Више од 60 привредника присуствовало је јучерашњем састанку који је организовало руководство града Ваљева у циљу разматрања актуелне привредне ситуације у граду и изналажења најбољих и најефикаснијих  решења проблема који ће допринети унапређењу привредне климе и пословања ваљевских фирми. Овом приликом градоначелник Станко Терзић, оценио је да је ово само први састанак у низу планираних на коме ће бити речи о конкретним мерама које ће градско руководство применити како би изашло у сусрет привредницима и створило што повољнији амбијент за унапређење пословања и што је најважније повећање броја нових радних места у Граду. Градоначелник је овом приликом нагласио  да је неопходно да се у што већем броју случајева размишља у правцу формирања конзорцијума приликом конкурисања на тендерима за најзначајније инвестиције како би пре свега ваљевске фирме биле конкурентније у односу на остале не само домаће већ и иностране. Он је навео пример Програма помоћи грађевинској индустрији где је конзорцијум ваљевских фирми добио посао и успешно га окончао. Градоначелник је нагласио да Град није повећао ниједну локалну таксу и да неће то учинити ни убудуће. На следећој седници Скупштине града биће предложено да фирме које отварају нове погоне и имају више од 200 запослених буду у наредних десет година ослобођене плаћања такси, предузећа која имају између 100 и 200 запослених биће ослобођене плаћања такси пет година, док  фирме које имају између 50 и 100 запослених неће плаћати таксе три године.
 
Осим тога, Град ће настојати да одржи висок степен ликвидности као и у протеклом периоду у години, а значајна средства улажу се и у инфраструктурно опремање Индустријске зоне како би привредницима било омогућено да инвестирају и шире производне капацитете.
 
Он је нагласио да ће Град формирати Привредни савет који ће се интензивно бавити развојем привреде и који ће дефинисати смернице Стратегије развоја провреде. Такође, градоначелник је нагласио и то да  ће руководство града учинити све да убрза административне процедуре како би привредници који инвестирају што брже прибавили сву неопходну документацију.
 
На састанку је било речи, између осталог и о значајним инвестиционим пројектима који су у току, али и о оним који предстоје као што су наставак изградње пруге Ваљево-Лозница, друга фаза изградње цевовода од бране Стубо-Ровни и слично, где би, ваљевске фирме требало да узму
учешће на тендерима, а пре свега да буду конкурентне другима како би средства која ће бити инвестирана кроз ове значајне пројекте остала у Ваљеву.
 
Заменик градоначелника Драгољуб Крстић овом приликом између осталог рекао је да ће сви који инвестирају добити помоћ од Града пре свега улагањем у инфраструктурно опремање земљишта.
Он је нагласио и то да ће ваљевски привредници имати приоритет када је реч о руским инвеститорима и да ће руководство учинити све потребне кораке да омогући реализацију ових пројеката.
 
Привредници су овом приликом указали руководству града пре свега на спорост локалне и државне администрације, позитивно су оценили овај први иницијални састанак, а између осталог покренута је и иницијатива да се заједничким напорима реализује хуманитарна акција збињавања социјално и материјално угрожених породица кроз запошљавање једног од чланова у домаћинствима где не ради нико. 

Leave a Comment