Руски медицински експерти у Ваљеву

Почетак » Руски медицински експерти у Ваљеву » Актуелно » Руски медицински експерти у Ваљеву

Руски медицински експерти бораве данас у Ваљеву, како би анализирали медицинске капацитете и упознали се са здравственим системом у нашем граду, с циљем пружања медицинске и техничке помоћи, која је стигла из Русије у Србију, како би се обуздало ширење Корона вируса.

На почетку посете Ваљеву, разговарали су са руководством Штаба за ванредне ситуације града Ваљева. Потом су са директорима Дома здравља и Опште болнице у Ваљеву обишли здравствене установе у нашем граду.

„Војни лекари Војске Руске Федерације бораве данас у Ваљеву. Ту су специјалисти епидемиолози, инфектолози који су се интересовали за организацију саме здравствене заштите у граду и начину дијагностике сумњивих на вирус САРС-КоВ 2 и оно што је најбитније, начину  тријаже и слање пацијената за Београд. Интересовали су се за капацитете Опште болнице у Ваљеву. Оно што их је највише занимало су капацитети Инфективног одељења и оних који могу бити стављени на располагање у најкраћем року, број респиратора итд. Директорка Дома здравља и директор Болнице су изнели своје виђење ствари и организације. Посетиће амбуланту у Новом насељу, која је одређена за пацијенте који су сумњиви на инфекцију. Након тога ће обићи Општу болницу. Оно што је можда и најбитније и о чему смо разговарали јесте један покретни рендген, што се вероватно и налази у овој донацији која је стигла из Руске Федерације и који би био од изузетне помоћи када  је у питању дијагностика у самој Ковид амбуланти у Новом насељу. Мислим да је ово веома корисно и да ће лекари имати шта једни другима да кажу и да пренесу искуства, поготово руски лекари који су имали много оваквих ситуација у Русији и широм света“, рекао је градоначелник Ваљева и командант Штаба за ванредне ситуације др Слободан Гвозденовић.