Руско-српска конференција о сувој шљиви

Почетак » Руско-српска конференција о сувој шљиви » Вести » Руско-српска конференција о сувој шљиви
На Дивчибарама ће 28. и 29. августа бити одржана билатерална Руско-српска конференција привредника две земље који се баве производњом и трговином сувим воћем. Организатори конференције су Национална асоцијација српских произвођача суве шљиве, Регионална привредна комора Ваљево и Град Ваљево. Циљеви конференције су промоција овог сектора, упознавање са руским тржиштем и остваривање добрих пословних контаката.
 
Учеснике конференције ће поздравити министар пољопривреде Саша Драгин и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин, представници највећих фирми из Русије које се баве продајом суве шљиве, СИЕПЕ, Привредне коморе Србије и многи други. Очекује се учешће десетак највећих руских увозника сувог воћа, од чега је шест потврдило долазак.
 
Конференција је једна од првих активности Националне асоцијације српских произвођача суве шљиве, основане недавно ради јачања конкурентности Републике Србије у овом сектору. Асоцијацију је основало девет предузећа која се истичу квалитетом и коректним односом према примарним пољопривредним произвођачима: Агранела – Ваљево, Подгорина Фрухт – Осечина, Земљорадничка задруга Пецка, Аграна – Београд, МН – Лозница, Техно Божићи – Шабац, Алфа РС – Липолист, Агрофрост – Завлака, и Воћар – Ваљево.
 
Основни циљеви асоцијације су: унапређење производње шљиве и суве шљиве у Србији, заједнички пласман на велика тржишта, увођење ознаке квалитета за српску суву шљиву, подизање модерних засада шљиве, повећање потрошње суве шљиве и стварање српског бренда на страним тржиштима. Као основни циљ до краја ове године асоцијација је одредила јачање позиције на тржишту Руске Федерације, које има највећи раст увоза суве шљиве у свету у последњих неколико година.
 
Због јаке конкуренције из Јужне Америке (Чиле и Аргентина) и САД, Национална асоцијација сматра да Србија мора побољшати позицију на овом тржишту и у следећих пет година заузети водеће место. У том циљу спроведена је трговинско-истраживачка мисија у јуну 2010. године, како би се утврдили извозни потенцијали за следећу сезону и успоставили пословни контакти.
 
Контакт особа је секретар Националне асоцијације Александар Јовановић, стручни сарадник у РПК Ваљево. Број телефона је 064/821-6607, електронска пошта [email protected] . Више детаља о конференцији на сајту www.serbianprunes.com.
 
 

Leave a Comment