Са градоначелником Ваљева о актуелним темама

Почетак » Са градоначелником Ваљева о актуелним темама » Вести » Са градоначелником Ваљева о актуелним темама
Актуелне градске теме попут санације штета и обнове након поплава, функционисања градске Топлане, проблема са размештањем васпитача у ваљевским обдаништима, политичких дешавања, као и разлози краћег одсуства из јавног живота града, биле су теме разговора са градоначелником Ваљева Станком Терзићем.
 
ПОПЛАВЕ 
 
У овом тренутку је једно од најважнијих питања града Ваљева, санација штета насталих у мајским поплавама. Градоначелник сматра да од државе зависи када ће бити изграђене куће уништене у поплавама, а да Град свој део посла ради озбиљно, одговорно и савесно. Већина решења је спремна, а преостала ће бити урађена у наредних неколико дана:
 
“Град је све предузео, ангажовано је доста запослених који обављају и друге послове у одељењима за урбанизам и комуналне послове, општу управу и локални развој, а који се сада баве само решењима. Имали смо две и по хиљаде захтева, од којих је око 250  реалних захтева. Управни поступак је комплексан и не сме да се направи грешка у процедури”, констатовао је градоначелник и додао да после свега онога што нам се десило, битно је да Град успешно функционише и чини се све што је у надлежности локалне самоуправе да се отклоне штете од поплава. Без значајне подршке Републике Србије, то се не може учинити у мери у којој грађани очекују. 
 
“Ми за сада нисмо добили никаква средства, али очекујемо да ће сарадња са републичким органима дати конкретне резултате. Желим да подсетим јавност да је Ваљево 14. и 15. маја био најугроженији град у Србији. Тада су нам дошли сви релевантни републички функционери. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је у два наврата долазио у Ваљево, министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, начелник секора за ванредне ситуације Предраг Марић, директори Дирекције за воде Миодраг Пјешчић и Србијавода Горан Пузовић и оцена сваког од њих је да градски Штаб ради савесно, одговорно и квалитетно и да је захваљујући томе спречена већа штета. То је констатовано и од стране релевантних републичких органа. И градска Скупштина је једногласно усвојила извештај о предузетим мерама, што потврђује да су Ваљево и градски Штаб предузели све неопходне мере. 
 
Градоначелник је истакао да је послове у наредној фази, у којој су грађани пријављивали штете, координирао заменик градоначелника Жарко Ковач. Евидентирано је 49 кућа које треба да се граде, за 26 кућа су донета решења, за седам треба да се исплати новац, а десет захтева је одбијено. За санацију има око 250 захтева, 143 су решена, а 54 су правоснажна.
 
„Комисија ради врло озбиљно, одговорно и систематично, зато што Закон предвиђа врло ригорозне санкције, ако се уоче неке неправилности у вођењу управног поступка. 
 
Што се тиче отклањања последица поплава на инфраструктури, граду Ваљеву је опредељено 110 милиона динара ребалансом републичког буџета, који ће бити утрошени за најнужније санације. Ти радови би требало да почну средином септембра, а проблем је и непознаница да ли ће се морати ићи у отворени поступак, што ће успорити избор извођача, или ће избор извођача радова моћи да се уради преговарачким поступком. 
 
Ми смо заинтересовани да се ти послови повере “Ерозији” због тога што је то наша фирма и што су за време поплава показали висок ниво професионализма и стручности. Ако би они били изабрани, сигурни смо да би добро урадили свој посао и не би губили време. “Ерозија” је већ санирала пет рањивих локација- код силоса, моста и парка на Јадру, код Белог моста и код “Аустротерма”, тако да су та места заштићена у случају нових киша. 
 
Са директором “Путева Србије” Зораном Дробњаком сам договорио да се са 50 милиона динара обезбеди ургентно санирање путева. Два пројекта се односе на одвођење површинских вода са Обилазног пута. Треба да се уради одвод површинских вода на простору од Новог насеља према Дивцима, асфалтира 1,5 км  излазне траке ка Београду и да се санира обилазни пут преко Суве чесме, који је коришћен за саобраћај, током санације пута према Лозници. Очекујем да ће ти радови ускоро кренути. „
 
Градоначелник Станко Терзић је рекао да се након формирања нове градске власти, врло амбициозно кренуло у реализацију многих пројеката:
 
“Ваљево је било једно велико градилиште у периоду од 2008. до 2012. године и из Републике смо повукли велика средства. Имали смо амбиције да такве пројекте наставимо и у новој власти. Добро смо кренули, санирали смо Дом војске, који је био ругло града и вратили му стари сјај. После двадесет година смо пробили Синђелићеву улицу и значајно растеретили саобраћај. Настављена је топлификација града, санирали смо део крова на О.Ш. “Владика Николај”, настављени су радови на школи у Брђанима. У 2013. години смо урадили путева и улица више него иједне године. На жалост, задесиле су нас катострафалне поплаве и нанеле огромне штете, које само на ономе што смо лоцирали износе 1.127.000.000 динара. Штете на кориту реке Колубаре се мере милионима евра. Морали смо да се одрекнемо неких инвестиција – школе у Брђанима и даљих радова на Дому војске. И даље се надам да ћемо добити републичка средства за школу у Брђанима, јер смо послали предрачун радова од 110 милиона динара, који су потребни да се заврши школа без опремања и партерног уређења. Имамо уверавања из Министарства финансија да та средства из Европске инвестиционе банке треба да буду ускоро активирана. Наставили смо топлификацију, креће се са изградњом балона у Петници. Ипак, приоритет су радови на отклањању последица од поплава. Урађен је ребаланс буџета, али ћемо морати да урадимо још један, пошто су приходи мањи него што смо планирали. Ако нас Република подржи онако како је обећано, моћи ћемо да се носимо са проблемима.”
 
ТОПЛАНА
 
“Градско руководство интензивно ради на решавању проблема “Топлане”. Ради се на томе да се Болница прикључи на топловод без икакве накнаде. Досадашња одлука предвиђа бесплатно прикључење јавних предузећа и установа којима је Град оснивач. Болница има довољно својих проблема да би је додатно оптерећивали. А нама ће значити, јер је Болница велики потрошач и приходи ће бити значајни уколико се ова установа прикључи на систем даљинског грејања. Намеравамо да усвојимо и план консолидације и одлуку о задужењу, јер „Топлана“ мора узети кредите, како би обезбедила недостајућа средства за почетак нове грејне сезоне”, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.
 
ОБДАНИШТЕ
 
Градоначелник Ваљева ће данас разговарати са делегацијом родитеља деце из ваљевских обданишта, који су му се и појединачно и групно обраћали са захтевом да  се врате васпитачи у групе у којима су били до сада. 
 
“Директор Предшколске установе има право да прерасподељује раднике. Овог пута јесте урађено у складу са законом, али је урађено драстичније и велики број људи је померен. Разговараћу са родитељима и директором да видимо како да решимо тај проблем. Никоме ти проблеми не требају, јер су деца врло осетљива и треба наћи неку меру да се поштују пословна политика Обданишта, али и интереси деце и њихових родитеља. Свака таква нагла и радикална промена може да остави трага и не видим потребу да се компликује ионако тешка ситуација са којом се суочавамо. Деца су најбитнија, јер Град издваја велика средства и за обданишта и за породиље. За ових шест година смо дуплирали новац који се издваја за Предшколсу установу „Милица Ножица“, изградили смо ново обданиште “Видра” у Градцу са 400 места, ставили у функцију Дом “Михајло Ступар” са 150 места и онда нам тешко падне када се појаве проблеми. Битно је да се ту не уплиће политика и да интерес деце буде на првом месту. “
 
ПОЛИТИЧКА СИТУАЦИЈА У ВАЉЕВУ
 
Коментаришући политичку ситуацију у Ваљеву, градоначелник Станко Терзић каже да су поплаве показале колики је хендикеп што није другачија структура власти у граду, али да су садашњи коалициони партенри показали висок степен људске и политичке одговорности и лојалности. 
 
“Без обзира што смо се суочили са одређеним проблемима, мислим да ће ова коалиција бити стабилна и у наредном периоду, а потврду те стабилности ће показати седница Градског већа која ће бити одржана 9. септембра и седница Скупштине града 26. септембра. Тешка је ситуација и треба окупити што шири фронт релевантних политичких субјеката и ми смо спремни да разговарамо са свима. Наравно, то зависи и од ставова руководстава наших партија и искрене спремности и побуде других политичких странака да учествују у новом концепту. Ми имамо обавезу према нашим коалиционим партнерима, коју ћемо до краја испоштовати. Да ли ће доћи до проширења и укрупњавања коалиције, то ћемо видети у наредном периоду. Треба да се руководимо интересима грађана, то нам је на првом месту. Треба да превазиђемо наше сујете, личне анимозитете и сукобе који су били раније и да на првом месту буду отклањање последица поплава и побољшање економске ситуације. 
 
Две ствари желим да истакнем, а то су наше обавезе према садашњим коалиционим партнерима који су и поред великог притиска, показали висок степен солидарности, поузданости и стабилности. Ми их до сада нисмо изневерили и нећемо то урадити ни у наредном периоду. А ако постоји спремност са друге стране, можемо разговарати.
 
Пошто је Управни суд поништио решење о разрешењу председника Скупштине, прва тачка дневног реда наредне седнице би требало да буде поништење те одлуке, а друга тачка ће бити разрешење председнице Скупштине града која је касније изабрана.  Упутили смо жалбу Врховном касационом суду и видећемо како ће се он одредити по том питању. Управни суд је такође по другој тужби пресудио да је седница Скупштине града била легална и тиме се не оспорава легитимитет одлука које су донете. 
 
Оптужбе на рачун градоначелника од стране Српске напредне странке, Станко Терзић је прокоментарисао да не зна чиме је заслужио толику количину напада, клевета и оптужби: 
 
“Не верујем да би ме моја странка предлагала за одговорне функције и да би ме коалициони партнери прихватали да сам радио било шта нечасно. Мени васпитање и политичка култура то не дозвољавају и нећу се спуштати на ниво да одговарам на начин који је непримерен. Функције дођу и прођу, а да ли ће се поносити или стидети својих поступака у будућности, то препуштам њиховој савести.”
 
На последње општужбе из редова СНС да је он лично оштетио буџет града Ваљева, јер није прихватио да Град плати одштету извођачу радова на изградњи Трансфер станице, градоначелник је одговорио да је поступао у складу са законом и да је исплаћивао било шта мимо уговора, направио би већи прекршај. 
 
“Почетком 2012. године, град Ваљево је склопио уговор са Фондом за заштиту животне средине за изградњу Трансфер станице, чија је вредност око 50 милиона динара. Град је обезбедио 39% или 19 милиона динара, а Фонд за заштиту животне средине 31 милион. На основу тог уговора је расписан тендер и изабран извођач радова – Инграпомни. Трансфер станица је завршена крајем 2012. године и Град је измирио све своје обавезе. Ми смо ургирали и писали министарствима, пошто је Фонд за заштиту животне средине пре избора 2012. године, био у оквиру Министарства за просторно планирање и заштиту животне средине, а после избора пребачен је у Министарство енергетике. На жалост, Фонд није измирио своје обавезе. Извођач је тужио Град. Сматрали смо да нема правног основа за тужбу, јер у уговору јасно стоји које су обавезе Града, а које Фонда. Ми смо се жалили Вишем суду и бићемо принуђени да тужимо Републику Србију и Министарство пољопривреде, јер је Фонд за заштиту животне средине сада пребачен тамо. Упознали смо министарку и државног секретара са овим проблемом и надамо се да ће наћи начин да се овај проблем реши на миран начин и да се Граду рефундирају планирана средства.”
 
ОДСУСТВО ИЗ ЈАВНОГ ЖИВОТА ГРАДА
 
Након мајских поплава и вишенедељног даноноћног рада на спречавању већих штета од незапамћених киша и набујале реке Колубаре, Станко Терзић је мало више од месец дана био одсутан из јавног живота Града. Градоначелник Ваљева Станко Терзић каже да су два разлога што у последње време није био присутан у јавности. Први је принципијелне природе, јер је током 24 године обављања одговорних, јавних дужности сматрао да носиоци јавних функција треба да буду посвећени и предани послу који обављају, да га раде савесно, одговорно, да буду скромни и да личним примером у свакодневном животу, покажу да су достојни функције коју обављају. 
 
“Никад нисам тежио за претераним медијским експонирањем, јавним публицитетом и пажњом и сматрам да су много важнија дела, него речи. Обављајући јавне дужности, увек сам проналазио начин да јавности саопштим шта се ради, јер је то обавеза сваког носиоца јавне функције.”
 
Други разлог што није био довољно присутан у јавности је личне, здравствене природе. Током 24 године обављања јавних дужности, три тешка периода за цео народ, оставила су траг и на његово здравствено стање. Као председник Извршног одбора 1993. године се суочио са хиперинфлацијом и тешкоћама измирења обавеза из буџета града. Као начелник Колубарског округа током НАТО бомбардовања, када је по функцији је био начелник Окружног штаба Цивилне заштите, проживео је најтежи период у животу, јер је носио одговорност за животе и безбедност својих суграђана у времену када је на Ваљево пало 213 пројектила, разорене фабрика “Крушик”, Насеље “Милорада Павловића” и зграда МУП-а. После катастрофалних поплава које су задесиле наш град у априлу и мају, суочио се са срчаним проблемима због чега је био у болницама у Ваљеву и у Београду. 
 
Упркос саветима лекара, раније се вратио на посао, јер је градско руководство било десетковано, нарочито после смрти помоћника градоначелника Селимира Манојловића. 
 
“Договор са руководством града је био да се моја активност сведе на координацију стратешких активности, контакте са представницима Владе, директорима јавних предузећа, да не радим оперативне ствари, да не будем присутан у јавности. Мада, наша јавност није била ускраћена за информације, јер су заменик градоначелника Жарко Ковач, директор градске Дирекције Драган Јеремић, члан Градског већа Никола Радојичић и остали сарадници редовно обавештавали суграђане о томе које се активности предузимају”, рекао је градоначелник Ваљева Станко Терзић.
 

Leave a Comment