Са привредницима о буџету и економским темама

Почетак » Са привредницима о буџету и економским темама » Вести » Са привредницима о буџету и економским темама
Ваљевским привредницима јуче је представљен нацрт буџета града Ваљева за 2012. годину, уз позив да својим предлозима помогну да се буџет што боље расподели. Помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић је привреднике упознао са реализацијом овогодишњег буџета, коју је оценио као солидну, с обзиром на то каква је била година у Србији и свету. Укратко им је изложио и најважније инвестиције у граду, финансиране из градског и републичког буџета, али и из међународних фондова.   На састанку је било речи и плановима градског руководства везаним за Индустријску зону, као и о најважнијим пројектима који се планирају за идућу годину.
 
„У идућу годину улазимо амбициозно, али не и непромишљено. Према садашњем нацрту, буџет ће бити већи за око 10 одсто, у односу на овогодишњи. Додатних 200 милиона динара више, у односу 1,8 милијарди динара, колики је буџет у 2011. години, планирамо да добијемо од продаје и издавања у закуп парцела у Индустријској зони. Тај новац ће омогућити да и буџет града у развојном делу буде већи“, рекао је Милутиновић.
 
Очекивања ваљевских привредника су да ће идућа година бити још тежа и неизвеснија и да град мора уложити напоре да подржи привреду, пре свега производњу и пољопривреду. Према оцени привредника, долазак трговинских ланаца у Ваљево неће побољшати економски положај грађана, напротив, може довести до пропадања не само градских трговина, већ и малих предузећа.
 
Власник „Еуропрома“ Десимир Тадић је сугерисао да се развојни део буџета додатно повећа. Подсетио је и на идеју привредника да се покрене изгрдња Аква парка у Петници, који види као могућност туристичког развоја ваљевског краја.
 
Власник „Жинасе“ Саша Павловић сматра да је плацеве у Индустријској зони боље бесплатно дати озбиљним инвеститорима, који би се обавезали да наредних година запосле велики број радника, или инфраструктурно опреме улице до својих плацева. И он се сложио да је решење у покретању производње, као и у развоју пољопривреде.
 
Жикица Радић из „Топ тима“ сматра да се треба руководити приоритетима у креирању буџета. „Планирате и ове године знатна средства за проширење топловода у граду. Можда је боље да се одвоји дупло више новца и да се већ једном затворе индивидуални загађивачи у Ваљеву, а не да се сваке године по мало одваја, а да грађани не виде никакво побољшање, јер зими не могу да дишу на улицама града“, рекао је Радић. Он је између осталог, предложио и да се коначно среди ругло на уласку у део око реке Градац, која је велико богатсво града.
 
Радиша Срећковић из „Енела“ је похвалио подршку града запошљавању и предложио да се идуће године одвоји још више новца, јер такве субвенције дугорочно помажу привредницима. Он је нагласио да је крајње време да се предузму тешке и непопуларне мере на смањењу броја запослених у јавном сектору.
 
Горан Петровић  из „Ваљевске пиваре“ подсетио је на напоре који су уложени и од стране колектива и града да се сачува и реорганизује Пивара. Изразио је сумњу да ће долазак великих трговинских ланаца у Ваљево помоћи опстанку овдашње привреде, наглашавајући да Ваљево, као ретко који град у Србији, има традицију градских трговина, које су опстале све ове године.
 
Зоран Станковић, власник Грађевинског предузећа „Греда“ указао је на неопходност издвајања свих споредних послова из надлежности јавних предузећа, јер ће на тај начин више посла остати приватним предузећима. Он се осврнуо и на неопходност ширења топловодне мреже у Ваљеву, као јединог начина да се смањи загађење ваздуха. Са друге стране, указао је и на промену свести људи, да су енергенти скупи и да нико не може очекивати да се на досадашњи начин јефтино греје.
 
Привредници на јучерашњем састанку су једногласни у оцени да нас чека тешка година, у којој ће бити успех поновити резултате рада из ове године. Они су изразили спремност да са градским руководством, чешће расправљају о најважнијим градским и привредним темама, како би се пронашла најбоља и најефикаснија решења.
 

Leave a Comment