Сабор на Повлену

Почетак » Сабор на Повлену » Вести » Сабор на Повлену

Први Сабор на Повлену биће одржан у суботу 11. августа 2012. године, под покровитељством Града Ваљева и Општине Косјерић. Сабор је израстао из храмовне славе Светог архиђакона Стефана Летњег – Ветровитог, која се обележава већ четири године на Кнежевом Пољу. О Сабору су на данашњој конференцији за новинаре говорили Никола Радојичић, председник Организационог одбора Сабора и члан Градског већа, Владо Додовић, члан Организационог одбора Сабора и домаћин овогодишње славе и Владимир Николић, члан Градског већа и Организационог одбора Сабора.

„Ваљево је подржало ову манифестацију како би допринело развоју и афирмацији ваљевских планина, пошто је Повлен централна, најраспрострањенија и највећа планина у низу планина шумадијско-ваљевско-подрињског подручја. На том подручју које обухвата територије Града Ваљева и општина Косјерић и Бајна Башта живе веома умни, вредни и поштени људи и велики потенцијали за развој постоје на овом подручју. На овом подручју постоји значајно културно-историјско наслеђе. Подсетимо, ту је центар српске духовности који чине манастири Лелић, Ћелије, Јовања и Пустиња. Овде су и мошти два српска светитеља – владике Николаја и оца Јустина Поповића. Град Ваљево ће тежити да овај Сабор постане традиционалан и да прерасте у својевсрсну духовну и народну светковину, која ће омогућити развој и афирмацију овог краја и бољи живот становништва на овом подручју“, рекао је Никола Радојичић, председник Организационог одбора Сабора и члан Градског већа Ваљева.
 
Владо Додовић, члан Организационог одбора Савета и уз Ненада Обућину, домаћин овогодишње славе је најавио програм Сабора, који ће почети у суботу 11. августа у 9.00 часова Светом литургијом поводом храмовне славе у цркви на Повлену. Свечано отварање Сабора и надметање за најбољу народну здравицу почиње у 11.00 часова. У 13.00 часова је народно весеље, а проглашење победника је у 15.00 часова.
 
„Надметање за најбољу народну здравицу је нешто што нисмо имали прилике до сада да видимо на манифестацијама. Постоји велико интересовање здравичара. Најбољег здравичара ће изабрати жири у саставу: академик Милосав Тешић који је и председник жирија, архимандрит Авакум, игуман манастира Лелић, песник Петар Пајић, књижевник Радован Бели Марковић, прота Драган Алексић, књижевник Петар Лазић, секретар жирија је Бранко Лукић.
 
Уз помоћ Града Ваљева, Општине Косјерић и делимично Пштине Бајна Башта на Сабору ћемо представити произвођаче ракије, лековитог биља, меда, производа од воћа, старе занате. Сабор ће бити место промоције народног стваралаштва, туристичких организација, удружења еколога, планинара, истраживача и свих који се баве планином Повлен“, рекао је Додовић.
 
Приступни пут до цркве на Повлену и месту одржавања Сабора, које се налази у подножју Малог Повлена на 1300 м.н.в. ових дана се сређује уз помоћ Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева, како би што већи број посетилаца могао лакше да дође у подножје највишег врха северозападне Србије – Малог Повлена који се налази на 1347 м.н.в.
 
За све госте је обезбеђен превоз теренским возилима од Белих Вода до Кнежевца у времену од 8.00 до 8.45 часова, а долазак се може потврдити на телефон 063 399 414 или на и-мејл [email protected]
 
 

 

Leave a Comment