Шаховски турнир „Селимир Манојловић“

Почетак » Шаховски турнир „Селимир Манојловић“ » Вести » Шаховски турнир „Селимир Манојловић“

Меморијални Шаховски турнир “Селимир Манојловић” свечано је отворен данас у хотелу “Гранд”, представљањем такмичара из Кине, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије. Они ће наступити, на другом по реду шаховском турниру, који је стална градска манифестација и који се организује у част Селимира Манојловића (1947-2014), некадашњег помоћника градоначелника Ваљева и истакнутог шаховског радника и такмичара.

На турниру наступају Ваљевци велемајстори Михаило Стојановић и Владимир Костић, као и Милан Вукић из Бања Луке (БиХ), некадашњи репрезентативац и првак СФРЈ. Наступају и интермајстор Фанг Јуксиaнг (Кина), Славиша Милановић (ЦГ), Лазар Несторовић из Уба, Иван Средојевић из Љига, Милош Станковић и Никола Радовановић, као и македонски ФИДЕ мајстор Тони Лазов.

У првом колу, велемајстор Владимир Костић, који је играо белим фигурама је изгубио од интермајстора Јуксиaнг,  ремијем су се завршили сусрети Радовановић-Стојановић, Милановић-Вукић и Лазов-Станковић, а Несторовић је белим фигурама победио Средојевића.

Игра се девет кола, по систему свако са сваким, у уторак и у четвртак ће се играти по два кола – пре и поподне. На турниру се може освајати више титуле, а партије ће бити преношене и на интернету.

У уторак у 9 часова почиње друго коло, у коме ће се састати кинески интермајстор Фанг Јуксианг и Иван Средојевић, Стојановић-Несторовић, Вукић-Радовановић, Станковић-Милановић и Средојевић-Стојановић.

Треће коло ће се одиграти у уторак у 16 часова сусретима Лазов-Јуксианг, Радовановић-Станковић, Несторовић-Вукић, Средојевић-Стојановић.
turnir valjevo2
На првом меморијалу, играном прошле године, победник је био млади вм Милан Зајић.

На свечаном отвраању турнира, славни руски велемајстор Александар Морозевич, члан ШК “Свети Николај” из Ваљева, поздравио је породицу Селимира Манојловића и све учеснике турнира.
aleksandar morozevic
“Упознат сам са тиме да је Ваљево шаховски град и да је имао првака државе. Убеђен сам да ће и ове године бити прваци Србије и да ће јурити титулу шампиона Европе”, рекао је Морозевич.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је рекао да је велика част отворити овај турнир, посвећен Селимиру Манојловићу:

turnir valjevo4

“Знамо се од 1978. године, били смо комшије. Знао сам га и као пријатеља мог оца, који је био познати шахиста и мајсторски кандидат Момчило Гвозденовић. Знао сам га и као функционера града и општине и из политичких дана, када су били и позиција и опозиција. Знао сам га као вредног, педантног, пре свега одговорног и поштеног човека. Велико је задовољство да се у Ваљеву окупе овакви велемајстори. Ваљево је град шаха, град који су посетила два светска првака, крајем 50-их Тигран Петросјан и пре неку годину, захваљујући проф. Бошку Ђукановићу, Анатолиј Карпов. Ретко који град у Србији може да се похвали да су га обишла два светска првака. Шах је уметност, али и велики рад, велики изазов, али и нечији живот. Одрастао сам поред људи у Ваљеву, којима је шах постао живот”, рекао је др Гвозденовић, отварајући 2. Меморијални турнир “Селимир Манојловић”.

Председник Шаховског савеза Србије Обрен Ћетковић је рекао да Ваљево, Шаховски савези Србије и Централне Србије на делу показују да неће престати да негују успомену на Селимира Манојловића:

“Чуваћемо успомену на нашег друга, пријатеља, врсног привредника, мудрог политичара, универзитетског професора, одмереног, отменог и доследног представника и председника ШК “Крушик”, председника Шаховског савеза Централне Србије и потпредседника Шаховског савеза Србије и надасве брижног и оданог супруга и оца породице.
Одлазак Селимира Манојловића потврђује да смрт брише само неистините величине, а истините учвршћује и држи. Велика жеља и часно дело нашег Селета да шах стално јача корене у нашој Србији и Ваљеву, остварује се и данашњом манифестацијом. Овом турниру где учествују шахисти из земље и иностранства, Шаховски савез Србије поклања пуну пажњу и убудуће ћемо подржавати овакве манифестације, јер су оне у најбољем интересу за развој шаха”, рекао је између осталог, Обрен Ћетковић.

Део свог живота Селимир Манојловић је провео у Бања Луци, од када датира пријатељство са југословенским велемајстором Миланом Лукићем.

“Упознао сам га када је дошао да студира у Бања Луци. Тамо је био главни организатор шаховског спорта и оснивач студентског шаховског клуба “Раде Личина”. Био је диван човек и чим су ме организатори контактирали, нисам оклевао ни секунде, јер сматрам да је то моја обавеза и начин да се одужим за све што је урадио за шах”, закључио је Лукић.

Прве потезе на турниру су одиграли унуци Селмира Манојловића Алекса и Матија и унука Мила, који су већ ушли у шаховски спорт.