Сахрана Велибора Берка Савића

Почетак » Сахрана Велибора Берка Савића » Вести » Сахрана Велибора Берка Савића

У Ваљеву ће данас на Грачанском гробљу у 13.00 часова бити сахрањен Велибор Берко Савић, који је умро у четвртак после краће болести у 81. години. Пре тога ће у Великој сали Центра за културу, у 11.00 часова бити одржан комеморативни скуп. Овај знаменити Ваљевац, по образовању историчар и правник, завршио је Ваљевску гимназију и Правни факултет у Београду.

Био је председник Општинског суда у родном граду, бавио се адвокатуром, а једно време предавао је грађанско право на Вишој економско-правној школи „Прота Матеја Ненадовић“ у Ваљеву. Био је упорни истраживач завичајне и историје Србије, објавио је неколико књига – о знаменитој породици Ненадовића из Бранковине, књижевнику Миловану Ђ. Глишићу, песникињи Десанки Максимовић, Карађорђу и Карађорђевићима, војводи из Првог светског рата Живојину Мишићу, Мишићевим синовима, Кули Ненадовића, као и књигу „Солунци на Ломачи“.
 
Из штампе му је управо изашла најновија књига о великом глумцу Чича Илији Станојевићу, пореклом из Ваљевске подгорине. Велибор Берко Савић је Вукову награду добио 1988, Септембарску награду Ваљева 1969, а годишњу награду Града Ваљева 2004. Био је члан Удружења књижевника Србије по позиву. Годинама је организовао „Глишићева посела“ у Дому Милована Глишића у Градцу.
 
Радио Патак
 

 

Leave a Comment