Сајамско представљање Ваљева

Почетак » Сајамско представљање Ваљева » Вести » Сајамско представљање Ваљева
На 4. Сајму локалних самоуправа и 11. Међународном сајму предузетништва „Бизнис база”, који се од четвртка 29. новембра до суботе 1. децембра одржава у хали 1 Београдског сајма, своје економске, пољопривредне, културне и туристичке потенцијале представља Ваљево, али и општине Колубарског округа.
 
Сајам је отворила министарка за регионални развој и локалну самоуправу Верица Калановић, која је поручила да је идеја Министарства регионалног развоја и Града Београда била да се први пут ове године на истом сајму представе и повежу локалне самоуправе, цивилне власти и привреда како би били направљени нови кораци у развоју предузећа и општина.
 
„Најуспешније су оне локалне самоуправе које имају јаку привреду, али и најуспешнија су она предузећа која у локалној самоуправи имају истинског партнера и ефикасан сервис“ нагласила је министарка Калановић.

Верица Калановић је истакла да повезивање и сарадња привредника и локалних самоуправа треба да буде стална активност током целе године.

„То је једини начин да користимо потенцијале и ресурсе како би општине и градови Србије учинили бољим местом за живот грађана“, рекла је Калановићева.

 
Отварању  Сајама присуствовао је и градоначелник Београда Драган Ђилас.

 

Ове године 4. Сајам локалних самоуправа и 11. Међународни сајам предузетништва „Бизнис база” одржавају се истовремено од 29. новембра до 1. децембра, под слоганом „Повежи се”.

 

Градоначелник Ваљева Станко Терзић каже да је Ваљево учешћем на претходна три сајма и осталим активностима, промовисао град и представио га домаћим и страним инвеститорима, што за резултат има њихов долазак у Ваљево.

 
Наш најважнији задатак је да у Ваљево доводемо што већи број страних инвеститора, како би смањили број незапослених.  Ми спроводим и неколико активних мера за запошљавање- 12 милиона динара за запошљавање волонтера и приправника ове године, запошљавање и самозапошљавање. У буџету за 2013. годину смо предвидели 20 милиона динара и очекујемо да ће се запослити око 170 нових радника. Најважније је да стижу нови инвеститори и да реализујемо капиталне инвестиције у којима ће бити ангажована наша оператива. Кренули смо са изградњом Хале спортова и у буџету за наредну годину предвидели смо 90 милиона динара. У понедељак почињу радови на Дому војске и у градском буџету смо предвидели за то 40 милиона динара. Имаћемо интензивније радове на водоснабдевању, тако да смо за 25 одсто повећали укупна средства за постојеће радове. Кренуће водоводна мрежа од Лукавца ка Дивцима и Бранковини. Радићемо водоводну мрежу на потезу Рађево село-Ђердапска улица. Кредитом немачке Владе Кф4 повезиваћемо објекте до којих је топловод дошао.

 

Ове године су отворена два значајна објекта- „Рода“ и „Интерекс“ мега маркети.  Поред  „Горења“ које ће следеће године отворити још једну фабрику и запослити 500 радника,  удвостручиће се и број запослених у кооперантским фирмама.  Од 1. фебруара следеће године у некадашњем „Занусу“ производњу ће покренути предузеће „Турна“ из Велења, које ће обављати послове за  „Горење“. У том погону посао ће добити 20 људи. Са Агенцијом за имовину је потписан споразум да се погон некадашње „Ваљевске индустррије коже“ може користити, тако да ће словачка фирма „Бемако“, која има фабрику у Попучкама, отворити  још један производни погон у Поћути, у хали коју је некада користила “ Ваљевска индустрија коже“.

Овај сајам и чињеница да су све општине Колубарског округа присутне, осим Љига је добар показатељ да обједињени и са заједничким наступима артикулишемо могућности и потенцијалном инвеститору предлажемо шта све може наћи на подручју Округа. Када заједнички наступамо, имамо боље стартне позиције и веће шансе да се привуку инвеститори“, рекао је градоначелник Станко Терзић.

 

 

Организатори Сајма су Министарство за регионални развој и локалну самоуправу, Град Београд и Национална агенција за регионални развој.

 
Под слоганом „Повежи се“, на Сајму локланих самоуправа ће се представити више од 100 општина и градова из Србије и Републике Српске.
 

 

Leave a Comment