Санација клизишта и уређење пута Поћута-Бебића Лука

Почетак » Санација клизишта и уређење пута Поћута-Бебића Лука » Актуелно » Санација клизишта и уређење пута Поћута-Бебића Лука
KlizisteJul20170001KlizisteJul20170003KlizisteJul20170009KlizisteJul20170017KlizisteJul20170018KlizisteJul20170025KlizisteJul20170034KlizisteJul20170047

Један од проблема са којима се суочава град Ваљево јесу клизишта. Тим поводом,  данас су се ваљевским медијима испред санираног клизишта на путу Поћута-Бебића Лука и испред манастира Пустиња обратили заменик градоначелника Ваљева др Драган Јеремић и начелник Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру Зоран Трифуновић.  За ову, недавно најављену санацију, издвојено је oсам милиона и три стотине хиљада динара. Извођач радова на овој деоници је предузеће „Аутотранспорт“.

„Планови су да се до краја године постави банкина и засади зеленило, тако да се приликом обилнијих киша не би осипала земља. Ово је био један велики захват и урађено је веома квалитетно и брзо у најкраћем временском року“, изјавио је Зоран Трифуновић, начелник Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру.

Манастир Пустиња је један од најзначајнијих манастира , не само у нашем региону, већ и у целој Србији. Фреске које се налазе у манастиру датирају из тринаестог века. Стерилизацијом и асфалтирањем пута до манастира Пустиња, као и санацијом горе наведеног клизишта, завршена је последња деоница  која је страдала у поплавама 2014. године. Пут до манастира Пустиња асфалтиран је у дужини од 480 метара, ширине три метра, а вредност радова износи два и по милиона динара. Извођач радова је такође предузеће „Аутотранспорт“. Стари пут до планине Медведник је поново проходан и поново може да се дође од Бебића Луке до Планинарског дома.

„Санирана је и школа у Бебића Луци, која је једним делом  била срушена за време поплава и заустављено је њено даље пропадање. Следећа фаза је, по пројекту Заводa за заштиту споменика културe Ваљево, да се школа адаптира и прилагоди школи у природи. Поред школе ће бити адаптирано и  коначиште за децу која буду ту боравила“, рекао је заменик градоначелника др Драган Јеремић.

Ово подручје обилује местима од туристичког значаја. У непосредној близини поред манастира, који је сам по себи и верски и туристички и културни објекат, налази се и стена Грдоба која претендује да буде у самом врху туристичке мапе Ваљева.

Планови су да се до краја године заврши асфалтирањем три зарез пет километара од Бебића Луке до Медведника и самим тим добије једна сјајна туристичка дестинација.