Саопшење за јавност поводом епидемијске појаве салмонелозе у ПУ “Милица Ножица” у Ваљеву

Почетак » Саопшење за јавност поводом епидемијске појаве салмонелозе у ПУ “Милица Ножица” у Ваљеву » Вести » Саопшење за јавност поводом епидемијске појаве салмонелозе у ПУ “Милица Ножица” у Ваљеву
Након састанка  представника надлежних стручних служби Града, републичких органа, здравствених установа и директора Предшколске установе „Милица Ножица“, одржаног на иницијативу Градоначелника Ваљева, издаје се саопштење:
 
– Према званичним подацима из Завода за јавно здравље Ваљево (ЗЗЈЗ), од 19.03. до 26.03. 2014.године, на територији Града, идентификовано је 88 деце која похађају ПУ „Милица Ножица“ и једно дете из основне школе са стомачним тегобама. Код 44 лица са тегобама доказана је бактерија Sаlmonella enteritidis. С обзиром на временску дистрибуцију обољевања и чињеницу да је свим оболелим заједничка исхрана из централне кухиње ПУ „Милица Ножиц“, 31.03.2014.године ЗЗЈЗ је пријавио епидемију салмонелозе, а као  вероватни пут заражавања идентификовао храну.
 
– Након епидемиолошког истраживања и инспекцијског надзора надлежних органа предложене су противепидемијске мере које се и сада спроводе.
 
– Од проглашења епидемије до 14.04.2014. године када је пријављен последњи оболели, пријављено је још 10 оболелих лица, а вероватни пут заражавања је  контакт, што је уобичајен ток за епидемије овог типа.
 
– У ванредном санитарном прегледу запослених утврђена је Sаlmonella enteritidis код три лица која нису везана за производњу и дистрибуцију хране.
 
– Укупан број оболелих код којих је изолована салмонела је до сада 57.
 
– Сталним контролома инспекцијских органа утврђено је да се предложене противепидемијске мере спроводе. У току надзора узето је 44 бриса са радних површина и 10 узорака хране. Сви узети узорци испуњавали су законом прописане услове.
 
Град Ваљево је издвојио значајна средства за опремање ПУ „Милица Ножица“ и успостављање HACCP система  и стога се захтева од руководства Установе и надлежних инспекција да се детаљно и комплетно провери и преиспита успостављени систем безбедности хране.

Leave a Comment