Сарадња 10 градова у области пољопривреде

Почетак » Сарадња 10 градова у области пољопривреде » Вести » Сарадња 10 градова у области пољопривреде
Град Ваљево је иницирао потписивање Протокола о успостављању пословно-техничке сарадње дирекција за пољопривреду и пољопривредних служби десет градова у Србији. Протокол су данас у Скупштини града Ваљева потписали представници девет градова – Ваљева, Крагујевца, Крушевца, Смедерева, Јагодине, Краљева, Ужица, Ниша и Чачка. Планирано је да протокол потпише и град Шабац.
 
Сарадња се успоставља с циљем јачања заједничких капацитета битних за одрживи друштвено-економски развој села и пољопривреде и унапређење добити становника руралног подручја. Ова сарадња ће подразумевати идентификовање постојећих и стварање нових услова за активирање ресурса и финансијских средстава домаћих и страних донатора, покретање иницијатива и заједничко ангажовање у стварању стратешких планова и програма, организовање едукативних програма, учествовање на конкурсима за добијање средстава са заједничким пројектима, као и заједничко спровођење одобрених пројеката, размену информација, позитивних искустава у раду са примарним пољопривредним произвођачима на терену, размену стручњака и делегација.
 
Госте је поздравио председник Скупштине града Ваљева др Михаило Јокић који је рекао да ће град и материјално помоћи активности које произилазе из потписаног протокола.
Никола Радојичић, члан Градског већа Ваљева је рекао да је Ваљево свесно значаја пољопривреде, јер је она један од стубова опстанка, али и развоја нашег краја.
 
„Након деценија покушаја да се као град позиционирамо у неким другим областима, схватили смо оно што мудри људи у ваљевским селима одувек знају- да је производња квалитетне хране уз квалитетну воду наше највеће богатство које нема свако. Потези града Ваљева у области пољопривреде су добро промишљени, јер се руководимо струком и искуством, па вас позивам да заједничким напорима поспешимо пољопривреду и унапредимо положај пољопривредног произвођача“, рекао је Никола Радојичић.
 
Саша Радосављевић, директор Дирекције за робне резерве и пољопривреду Града Ваљева каже да је циљ да се најпре ових десет градова, а потом и остали укључе у једну пољопривредну мрежу у Србији.
 
„Крајњи циљ је да будемо сервис пољопривредницима, који ће бити прави добитници ових наших активности.  Циљ је да произвођачи брже и лакше дођу до средстава и да по јединици површине остваре што већи приход“, рекао је Саша Радосављевић.
 
Представници градова – заменици, помоћници градоначелника, чланови градских већа, директори дирекција и директори фондова за развој пољопривреде, поздравили су овакву иницијативу Ваљева и окарактерисали је као прави потез, јер само уједињени и сложни градови могу оставрити бољи положај за пољопривреду и пољопривреднике. 
 
Након потписивања протокола одржано је стручно предавање о заштити биља и воћарству.
 
 

Leave a Comment