Сарадња два града Ваљева и Сочија 

Почетак » Сарадња два града Ваљева и Сочија  » Актуелно » Сарадња два града Ваљева и Сочија 

Након потписивања Споразума о успостављању пријатељских односа између Скупштине града Ваљева и Скупштине града Сочија, најављено је да је српски град Ваљево добио излаз на Црно море. Сочи је град у Русији, у Краснодарском крају, град где су 2014. године одржане  зимске Олимпијске игре. Налази се на обали Црног мора и једно је од  омиљених летовалишта у Русији, а близу је границе са Грузијом.

Град Ваљево у Сочију представљају председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић, члан Градског већа проф. др Мирољуб Ивановић, одборник Милош Ковачевић и Саша Митић, аутор пројекта „Капија“ и члан Друштва српско-руског пријатељства.

Становници Србије су у великој мери заинтересовани за туристичке дестинације у Русији. Имају велику жељу да обиђу и упознају се са знаменитостима ове велике земље, а посебно за град Сочи, који нуди бројне могућности за одмор и опоравак. То је град који спада у суптропску, влажну зону која представља најпогодније место за летњи одмор. Из тог разлога потребно је истражити могућности и организовати и директне линије лета на релацији Сочи –Београд и Београд –Сочи, и могућности израде заједничких пројеката о чему је било речи приликом сусрета.

Потписани споразум  о пријатељству и сарадњи два града још више ће допринети међусобном повезивању ова два града. Досадашања сарадња која је била протоколарног карактера и односила се на протоколарне посете прошириће се на бројне области, а посебно на успостављање контаката младих.

“Задовољство нам је да успоставимо односе са прелепим, модерним Олимпијским Сочијем. Планирамо сарадњу у области културе, туризма, спорта, као и  размену омладинских делегација “, рекао је председник Скупштине Ваљево Милорад Илић.

Сарадња са овим пријатељскимм градом биће још боља и чвршћа ако се узме у обзир да у Ваљеву већ неколико година постоји  Друштво српско- руског    пријатељства и ради на културном, туристичком и привредном повезивању руског и српског народа у Ваљеву и на територији Колубарског округа.