Сарадња са италијанским партнерима на изградњи платформе за откуп воћа и поврћа

Почетак » Сарадња са италијанским партнерима на изградњи платформе за откуп воћа и поврћа » Вести » Сарадња са италијанским партнерима на изградњи платформе за откуп воћа и поврћа
Посета представника осам општина Колубарског, Мачванског и Златиборског округа италијанском граду Милану и регији Ломбардији прошле недеље, имала је регионални карактер и разговарало се о пољопривреди, енергетици и заштити животне средине. Разговарано је са представницима организације ЕКСПО Италија, који су пре три месеца били гости Ваљева. ЕКСПО Италија је државна организација италијанске Владе, која је задужена за припрему велике светске изложбе ЕКСПО Италија 2016. године и бави се извозом и увозом робе и присуством робе из Италије на другим тржиштима.
 
Заменик градоначелника Жарко Ковач и Драган Јеремић, потпредседник Коморе италијанско-српских привредника, који је био организатор посете, на данашњој конференцији за новинаре су упознали јавност о резултатима ове посете.
 
“Разговарано је о сарадњи у области пољопривреде, енергетике и заштите животне средине. Делегацију је у Скупштини Ломбардије примио Лукијано Баста, члан Европског савета и посланик Парламента Ломбардије. Ова посета је плод шест месеци рада на нивоу три округа Златиборског, Мачванског и Колубарског”, рекао је заменик градоначелника.
 
“Ломбардија је независна регија са пет милиона становника и имају бруто производ већи од Србије. Дочекани смо на завидном нивоу и све три теме су биле за нас занимљиве. За територије три округа је најважнија тема била пољопривреда, јер је она нешто што битно може побољшати живот грађана у овом делу Западне Србије”, рекао је Јеремић и истакао да је након повратка у Србију, стигла информација да је Експо Италија прихватила да на територији Колубарског округа уради платформу за откуп и прераду пољопривредних производа.
 
“У сарадњи са Београдом тражимо најбоље решење да на територији ка Западној Србији буде формирана велетржница. Она би била двонаменска- за унутрашње тржиште (супермаркете) и за извоз. То је по моделу тржнице у Милану, коју води државна фирма Сожеми. У контакту смо и са општином Лазаревац како би се и они укључили у реализацију овога што смо договорили.
 
Договорио сам састанак са министарком пољопривреде и италијанским партнерима, како би се потписали одређени државни уговори, пре свега у делу царине, јер је то најделикатнији део. Сада нам предстоји договор са нашим људима који се баве узгајањем производа који су на списку потреба за италијанско тржиште. Покушавамо да утичемо на њих да повећају сировинску базу и искоришћење површина које су сада празне и на којима нема засада.
 
Послали смо захтев Влади Србије да се што пре реши питање “Србијанке” и надамо се да ћемо до пролећа 2015. године имати решену ту ситуацију.
 
Прича о заштити животне средине много зависи од судбине Регионалне депоније у Каленићу. На пољу енергетике потребно је да урадимо још неке анализе на пољу даљинског грејања и израду примарне мреже гасовода до Ваљева. Али то не зависи само од нас, с обзиром на ситуацију са гасом у Европи“, резимирао је Јремић резултате боравка у Италији.

Leave a Comment