Сарадња са Кином на заштити од поплава

Почетак » Сарадња са Кином на заштити од поплава » Актуелно » Сарадња са Кином на заштити од поплава

Делегација Народне Републике Кине коју предводи заменик министра водних ресурса Лу Гуихиу, поводом представљања пројекта за унапређење водопривреде, подизања квалитета управљања водама и водоснабдевања Србије, борави данас у Ваљеву.

Кинеску делегацију је примио градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, који је представио град Ваљево, као и штете које је наш град претрпео током поплава од 2014. године, али и радове на регулацији корита река Колубаре, Јабланице и Обнице.

„Веома важна делегација борави данас у Ваљеву и Србији. Све је то резултат посете председника Републике Александра Вучића Кини пре две недеље, који је омогућио овакве контакте и интерсовање кинеских пријатеља за оно о чему смо разговарали, а то је заштита Ваљева од поплава. Ваљево је град у који је највише уложено у Србији за заштиту од поплава у последње три године, а то је око 8,5 милиона евра. Сви детаљи разговора су сведени на ниво струке, где су људи из „Србијавода“ детаљно објаснили оно што је стручни део састанка. Нама остаје да са својим кинеским пријатељима уговоримо неке ствари које би побољшале заштиту града од поплава“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Извршни директор за заштиту од вода ЈВП „Србијавода“ Звонимир Коцић је рекао да је данашња посета Ваљеву, наставак јучерашњег састанка са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, везаног за различите видове сарадње који ће се остварити у наредном периоду.

„Ово што се ради у самом Ваљеву, представља један део целокупног система за заштиту од поплаве на целом сливу реке Колубаре. „Србијаводе“ имају дугорочне планове и оно што је важно је да радови у Ваљеву омогућавају да се од поплава заштите и низводна подручја. У том смислу су нам неопходна икуства и знања наших пријатеља и колега из Кине, који сасвим сигурно могу да нам укажу на савремена решења којима тежимо. Можда у овом моменту немамо довољно средстава да то реализујемо, али ћемо сигурно наћи начине за различите видове сарадње са њима“, закључио је извршни директор „Србијавода“ Звонимир Костић.

Посета гостију из Кине је потом настављена обиласком локација код моста поред КП дома у Ваљеву, где се ради регулација реке Обнице и моста у Улици норвешких интернираца, у чијој близини се одвијају велики радови на реконструкцији и изградњи корита реке Колубаре. О томе шта је све урађено након поплава 2014. године у Ваљеву, госте су упознали стручњаци ЈВП „Србијаводе“ и Водопривредног предузећа „Ерозија“ које у Ваљеву спроводи ове радове.