Сарадња са пољским градом Швидником

Почетак » Сарадња са пољским градом Швидником » Вести » Сарадња са пољским градом Швидником

Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић потписао је протокол о сарадњи Ваљева са пољским градом Швидником,приликом прошлонедељне посете овом граду. Протокол је потписан на иницијативу ваљевске Жупе Католичке цркве, која је желела да на овај начин приближи два града и омогући ближу сарадњу у будућности. Овим протоколом предвиђа се сарадња између два града у области привреде, културе, социјалне политике и заштите животне средине.

На свечаности поводом обележавања 55 година од оснивања града Швидника, градоначелник Валдемар Јаксон је рекао да је веома задовољан што је Ваљево први српски град са којим Швидник сарађује, поред седам европских градова са којима овај град има дугу и успешну сарадњу.
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је рекао да се у складу са настојањима града да се изгради аеродром у Дивцима, конкретна сарадња може успоставити у области авио-индустрије. Наиме, у Швиднику од 1951. године постоји фабрика ПЗЛ-Швидник која производи хеликоптере, делове и средства за одржавање летелица. Челници града Швидника и ове фабрике истакли су да су заинтересовани да у нашем крају отворе фабрику делова.
 
Делегација Ваљева, у којој су поред градоначелника били и Милан Матић, директор Дирекције за изградњу Ваљева и Тијана Тодоровић, секретар Кабинета градоначелника разговарала је и са представницима холандске Међународне организације за развој привреде, о могућностима развоја малих и средњих предузећа. Ова организација до сада никада није сарађивала са Србијом и спремни су да отворе Центар за едукацију предузетника у нашем граду.
Након посете тамошњем Културном центру, договорена је сарадња у области аматерских позоришта. Пољски партнери су понудили да сносе трошкове одласка и боравка ваљевских аматера. У Швиднику се одржава и Међународни џез фестивал, па је било речи и о размени контаката и искустава са организаторима ваљевског Џез феста.
 

 

 

Leave a Comment