Сарадња Ваљева и Швидника у области културе

Почетак » Сарадња Ваљева и Швидника у области културе » Вести » Сарадња Ваљева и Швидника у области културе
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић са сарадницима примио је деветочлану делегацију пољског града Швидник, која је боравила у тродневној посети Ваљеву , у оквиру потписаног протокола о сарадњи два града.
 
Посета пољске делегације је усмерена на остварење сарадње на културном нивоу. Гости из Швидника су дошли са циљем да упуте отворен позив делегацији Ваљева да 3. маја гостује у њиховом граду и узме учешћа у прослави њиховог Дана града. Нагласили су између осталог да ће ове године по први пут бити организован фестивал побратимљених градова са Швидником. Жеља им је да сарадњу прво започну са Ваљевом, јер је он први српски град са којим је Швидник отпочео сарадњу, поред седам европских градова са којима већ постоји дуга и успешна сарадња.
 
Напоменимо да је сарадња ова два града започела још 2009.године, када је званично потписан протокол о сарадњи који обухвата области привреде, културе, социјалне заштите и животне средине.Приликом посете ваљевске делегације тамошњем културном центру договорена је сарадња на нивоу два града, управо из области културе, па је сада и дошло до почетка реализације.
 
Гости су посетили установе културе и упознали се са богатим културним наслеђем и традицијом ваљевског краја.Имали су прилику да виде наш фолклор,чују хор и детаљније се упознају са садржајима које нуде установе културе, а које би могле бити представљене на њиховом фестивалу.

Leave a Comment