Састанак градског руководства са ваљевским синдикалцима

Почетак » Састанак градског руководства са ваљевским синдикалцима » Вести » Састанак градског руководства са ваљевским синдикалцима

Градско руководство ће у најкраћем року организовати састанак са представницима ваљевског правосуђа, како би се утврдило због чега дуго трају поступци у вези са приватизацијама ваљевских фирми и проблемима које радници ових фирми имају, у остваривању својих елементарних права. Ово је један од закључака са данашњег састанка градског руководства са представницима синдиката приватизованих фирми у Ваљеву, након најаве радника да ће отпочети протесте у граду због вишегодишњег игнорисања државе на бројне злупотребе и кршења закона од стране послодаваца, као и немогућности да радници остваре своја права на основу правоснажних пресуда. Надлежност локалних власти је ограничена у овим случајевима и сведена на улогу медијатора и на вршења притисака на државне институције, да раде свој посао. Уколико државне институције и даље буду игнорисале оправдане захтеве радника, у борби за њихова права, али и за целокупну будућност града, која је оваквим односом државе угрожена, придружиће се и највиши представници града, речено је на данашњем састанку. 

Локална самоправа је упутила бројне дописе надлежним министарствима и Агенцији за приватизацију, да се преиспитају све пријаве радника о кршењима закона, али одговори још увек нису стигли. Због тога ће се извршити додатни притисак на ове институције, да озбиљно схвате проблеме у Ваљеву и почну да их решавају у складу са законима. Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је рекао да ће челници града до 10. маја искористити све механизме које локална власт има, како би се утицало на што брже решавање нагомиланих проблема. Данашњем састанку су присуствовали заменик градоначелника Станко Терзић. председник Скупштине града Горан Лучић, члан и секретар Градског већа Александар Ранковић и Љиљана Митровић. Они су саслушали још једном проблеме које са власницима имају садашњи и бивши радници „Узора“, „Јабланице“, „Градца“, „Нове Србијанке“, „Новог Елинда“, „Диве трејда“ и „Крушик Акумулатора“.

Запослени у овим фирмама су истакли да су највећи проблеми неисплаћивање плата, неуплаћивање доприноса, неповезаност радног стажа, распродаја приватизоване имовине, прављење неоснованих дугова на име предузећа, некоректан однос власника приватизованих фирми према запосленима.
Након овог састанка, челници града ће позвати и власнике приватизованих фирми, како би још једном апеловали на њих да почну да послују у складу са законским обавезама за добробит тих фирми, радника, али и целог града.
 

 

Leave a Comment