Састанак о развоју Дивчибара

Почетак » Састанак о развоју Дивчибара » Вести » Састанак о развоју Дивчибара
Радни састанак о развоју Дивчибара одржан је у понедељак у овом туристичком месту, на иницијативу ЈП „Дирекција за урбанизам, путеве и изградњу Ваљева“. На састанку су учествовали представници града Ваљева, градске Дирекције, јавних предузећа, Туристичке организације „Ваљево“, Електродистрибуције, ЦИП-а, као и представници НВО сектора.
 
На овом састанку донети су закључци о томе шта је потребно како би ова планина коначно постала уређено туристичко место и повратила углед и поверење посетилаца. Најважнији закључци су да се формира Савет Дивчибара са представницима четири општине, изгради Кућа на Дивчибарама у којој ће поред Туристичке организације радити и сва јавна предузећа на Дивчибарама, набави електронски читач висине снежног покривача, јер се за објављивање висине снежног покривача сада плаћа РТС-у и РХМЗ-у, прогласе Дивчибаре туристичким простором, конкурише са четири пројекта код надлежних министарстава, отвори бензинска пумпа, обезбеди редован аутобуски превоз, уреди ски стаза, изгради мала спортска хала, изгради игралишта за децу, организују манифестације.
 
Формирањем Савета Дивчибара у коме би били представници општина Мионица, Косјерић, Пожега и Ваљево омогућило би усаглашавање ставова и поделу јасних надлежности и обавеза, као и јасан буџет, који би се финансирао из ових локалних самоуправа.
Заменик градоначелника Витомир Митровића предложио је формирање јавног предузећа са својим буџетом и локацијом на Дивчибарама, које би се старало о овом месту . Учесници састанка су се сложили са предлогом, који би требао да буде реализован у наредним годинама.
Професор Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду предложио је да се Дивчибаре прогласе ваздушно-водном бањом. Чули су се предлози да се подигне степен заштите на Дивчибарама, као и да су месту неопходне манифестације, како би се обогатила ванпансионска понуда за посетиоце.
Опремање и обележавање пешачких стаза, изградња спортских терена, организовање културних и спортских манифестација само су неки од предлога који су се чули на састанку. Оцењено је да су за манифестацију „Бели нарцис“ туристи изгубили интересовање, па такве манифестације и не треба оживљавати.
Завршетак Плана детаљне регулације Дивчибара је предуслов за довођење инвеститора, јер ће тим планом бити јасно дефинисане локације на којима ће бити грађени разни садржаји. Дивчибаре поседују Студију туристичког производа Дивчибаре, али је због насталих измена, неопходно изменити поједине делове. Након што Студија добије подршку одборника Скупштине града Ваљева, може упућен захтев Влади Србије да Дивчибаре прогласи туристичким простором.
 
Ресорним министарствима биће упућени пројекти из области водоснабдевања, канализације и постојења за пречишћавање отпадних вода, изградњу улице и изградњу спортске хале и спротских терена. Ови пројекти су темељ развоја овог туристичког места, чуло се на састанку.
 
Да интересовање инвеститора постоји, потврђује и долазак руских привредника, који су заинтересовани за куповину једног хектара земље, на којој би изградили 30 кућа у етно стилу.
Директор градске Дирекције Драган Јеремић је навео шта ће се у најкраћем периоду урадити на Дивчибарама.
 
„Оно што ми можемо да урадимо 2014. године више је везано за ски стазу и уређење и асфалтирање прилазног пута ски стази који смо већ проширили. И да заједно са ЦИП-ом дефинишемо изградњу ски-траке да би проширили понуду са зиме и на лето. Та трака би омогућавала спуштање на гумама низ падину користећи као подлогу специјалну пластику. То већ неке планине у Србији имају. Поред тога ми можемо да радимо на комуналном уређењу. Наравно ми као Дирекција морамо финансирати даље опремање бушотина, морамо израдити пројекат канализације да би могли да конкуришемо према ИПА фондовима. Потребно је да урадимо пројекат спортске хале и пронађемо инвеститора како ми као град не би улагали новац у ту изградњу“, рекао је Драган Јеремић.
 
 
 

Leave a Comment