Састанак са директорима школа

Почетак » Састанак са директорима школа » Вести » Састанак са директорима школа
„Школе у Ваљеву и околини су добро опремљене и претходних година је доста улагано у њихово сређивање“, једногласно су се сложили директори основних и средњих школа на данашњем састанку са челницима Града Ваљева. Након недавног састанака са привредницима, данашњи је први у низу сусрета са представницима буџетских институција. Разговарало се о актуелној економској ситуацији, проблемима које имају, као и о плановима школа у наредном периоду. Градоначелник Зоран Јаковљевић је рекао да је Град свестан да је образовање приоритет и да упркос неизвесности око реализације републичког буџета, а самим тим и локалног, руководство града учиниће све да се ова ситуација најмање одрази на школе. „На основу реализације прихода буџета у првом кварталу, установили смо да је потребно да редукујемо трошкове буџетских корисника. Данашњи разговором треба да заједнички одлучимо где се може уштедети, а да се не угрози функционисање школа“, рекао је градоначелник.
 „Ново градско руководство је задржало тенденцију улагања у школе, повећањем средстава за образовање и дечју заштиту. Приликом формирања буџета за 2009. годину, само код образовања се ништа није смањивало, изузев укидања јубиларних награда, на основу Уредбе Владе Србије. Средства за образовање су са првобитних 142 милиона, повећана за 11 милиона динара“, рекао је заменик градоначелника Станко Терзић и поновио да се неће одсутајати од приоритета, као што је наставак изградње школе у Брђанима, али да се мора реално сагледати ситуација.
Директори школа су показали разумевање за ситуацију и изразили спремност да до маја месеца не улазе у нове инвестиције. До тада би требало да буде јаснија слика око прихода из републичке касе. На данашњем састанку је било речи и о ценама грејања, које додатно оптерећују школске буџете. Руководство града је обећало да ће до идуће грејне сезоне, бити регулисано да се цене обрачунавају по потрошњи, а не на основу квадрата, као што је сада случај.

На данашњем састанку са директорима градских основних и средњих школа и школа са сеоског подручја, поред градоначелника и заменика градоначелника, присуствовале су начелник Школске управе Ваљево Верољуб Лазаревић, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове Јелица Стојановић, начелница Одељења за привреду и финансије Милена Јовановић и начелница Одељења за друштвене делатности Зора Бојичић.

Leave a Comment