Састанци са привредницима

Почетак » Састанци са привредницима » Вести » Састанци са привредницима
О привредној ситуацији у граду и земљи, тешкоћама и могућностима да се умање последице светске кризе, било је речи на два састанка са привредницима из Ваљева, која су прошле седмице одржана у згради Скупштине града на позив руководства Ваљева.
Привредници су поздравили овакав потез градских власти, јер су многи, упркос томе што дуго година послују у Ваљеву, први пут позвани од стране локалне самоуправе на овакве разговоре.
Први састанак је одржан са руководиоцима фирми које послују у нашем граду, а чији су већински власници стране фирме. На овом састанку са градоначелником Зораном Јаковљевићем и замеником градоначелника Станком Терзићем, руководиоци „Горења“, „Валија“ и „Новог Елинда“ разговарали су о привредном амбијенту у Ваљеву и Србији. Решења мањих комуналних проблема у подручјима око локација ових фирми, ретки су захтеви које ове фирме имају према руководству града. Много већу улогу у пословању ових фирми имају светски финансијски токови и стабилност курса динара, истакли су привредници.
            Руководиоци више од 20 фирми, у чијем је већинском власништву домаћи капитал присуствовало је другом у низу састанака. Поред заменика грдоначелника Станка Терзића, овом састанку су присуствовале  начелнице градских управа Јелица Стојановић и Драгана Ђенић, директорка Пореске управе-филијале у Ваљеву Зорица Ђоговић, директори ваљевских јавних предузећа и компанија „Телеком“ и „ПТТ“ и представници Регионалне привредне коморе Ваљево.
Овдашњи привредници су једнодушно поздравили иницијативу локалних власти да се што чешће састају са њима, јер је то прави начин да се ослушну потребе домаће привреде и покушају изнаћи решења проблема, како би се сачувала радна места и побољшала финансијска клима у граду.
Проблем са дуговањима провреде „Електродистрибуцији“ и другим јавним предузећима која искључују дужнике, заједнички је проблем већине овдашњих привредника. Иако су нагласили да нико од њих не жели да избегне плаћање својих обавеза, апеловали су на руководство града да учини све како би ова јавна предузећа имала више слуха за проблеме у привреди, остављајући дуже рокове за измирење обавеза. Привреднике је интересовало и докле се стигло са индустријском зоном и  шта се предузима по питању ефикаснијег рада Управе у пословима у које су укључени и привредници.
Чули су се и бројни предлози, попут побољшања телекомуникационих веза у Ваљеву и околини, лобирање градских челника у дрржавним институцијама и Влади Србије да се крене са регионализацијом и антибеоградизацијом Србије,  инистирање на доследном спровођењу закона и порцедура и ефикаснијем кажњавању нелојалне конкуренције која то не поштују, прављењу дугорочне стратегије развоја града.
            У доброј атмосфери завршен је и овај састанак, уз заједнички став да је неопходно да се сви актери привредног живота града што чешће састају.

Leave a Comment