„Сат за нашу планету“

Почетак » „Сат за нашу планету“ » Вести » „Сат за нашу планету“

Градска Управа Града Ваљева, заједно са Друштвом истраживача „Владимир Мандић – Манда“, уцествује и ове године у глобалној акцији „Сат за нашу планету“.

Gлобалнa еколошka акцијa „Сат за нашу планету 2018“ у организацији Светске организације за природу World Wide Fund For Nature (WWF), огранак у Србији, се одржава у циљу скретања пажње јавности на опасности од климатских промена.

Заједничка акција је планирана за 24. март 2018.године у 20.30 часова, а замишљена је тако да се угасе светла јавне расвете на неколико локација у ужем центру града у трајању од једног сата а удружење истраживача „Владимир Мандић – Манда“ ће, испред удружења цивилног друштва, у центру града – испред Центра за културу, организовати пригодну активност на тему „Сат за нашу планету 2018“.

Како су најавили из истог Друштва, програмом активности у склопу акције „Сат за нашу планету 2018.“ биће обухваћене следеће активности:

-постављање чаша са свећицама које ће симболично у окриљу ноћи формирати број 60 и знак плус (+).

-Друштвена група, истог удруyења, организоваће историјски кутак који подразумева мини квиз са питањима из области снабдевања електричном енергијом града и историјата обележавања манифестације „Сат за нашу планету“.

-Пано временска линија визуелно ће дочарати електрификацију града.

-За питања из области астрономије као и поставку модела планета биће задужена Астрономска група, а која ће посетиоцима са задовољством омогућити и да провире кроз телескоп. Ова група се такође побринула за угодну атмосферу акустичном свирком која ће трајати током целог сата.

-Информатичка група ове године приредила је занимљиву поставку где ће кисели краставчићи светлети, а енергија за светлост производиће се помоћу бицикла. Помоћу паноа и кратког предавања посетиоцима ће бити објашњењо како ова композиција функционише.

-Еколошка група која је ове године основана у оквиру истог Друштва истраживача, ће организовати прикупљање електричног и електронског отпада како за чланове друштва тако и за грађане. На платоу ће бити постављене соларне лампе и пуштани кратки филмови у вези са загађењем и енергетском ефикасношћу.

Као и претходних година посетиоци ће моћи да испробају гелендер спелеолога, окусе чајеве које ће припремати чланови подмладка.

Раније тог дана, у просторијама ДИВММ биће одржано и предавање о светлосном загађењу у оквиру активности Астрономске групе, након ког ће сви учесници доћи на плато испред Центра за културу.

У току овог сата без електричне енергије од стране чланова друштва биће симболично пуштени светлећи лампиони као и у већини светских градова где се обележава „Сат за нашу планету“.

Свако од нас може дати свој лични допринос овој глобалној акцији.