Сећање на пилота пуковника Миленка Павловића

Почетак » Сећање на пилота пуковника Миленка Павловића » Вести » Сећање на пилота пуковника Миленка Павловића
На споменике у његовом родном селу, Горњем Црниљеву код Осечине и у Ваљеву, јуче су положени венци и цвеће, одржан помен поводом 15 година од погибије пуковника Миленка Павловића, пилота-команданта 204. ловачко-авијацијског пука.
 
Пилот Павловић погинуо је 4. маја 1999. године, око поднева, када је „миг-29“ којим је управљао погођен изнад града на Колубари. Венци су положени и на споменик у селу Бујачићу код Ваљева, где су пали остаци авиона којим је пилотирао Павловић. Уз породицу и родбину, представнике града Ваљева и општине Осечина, помену на храброг пилота присуствовали су и представници Команде ваздухопловства и припадници 204. Ваздухопловне бригаде Војске Србије, као и представници републичких и градских институција, удружења бораца и поштоваоци лика и дела Миленка Павловића.
 
Председница Скупштине града Ваљева Славица Пантелић Цупаћ је на споменику Миленку Павловићу у Улици Владике Николаја рекла да је окупљање на овом месту покоњење сенима великог јунака, пилота,  пуковника Миленка Павловића.
 
“Одавање почасти његовом изузетном људском подвигу и слављењу слободе за коју је овај племенити човек дао највише што се може дати: живот. Пре, сада већ петнаест година, током последњег великог страдања нашег народа – НАТО агресије, храбри пуковник Павловић је полетео да одбрани небо над Србијом, небо над Ваљевом, небо над својом Подгорином. Непријатељ је био далеко надмоћнији: њих шеснаест на једнога. Он није устукнуо, полетео је поневши се као прави српски командант: заменио је свог подређеног. У тој неравноправној бици пуковник Миленко Павловић гине и та битка је, наизглед изгубљена.
 
Данас сви ми сведочомо да је то била једна у низу победа правде и истине над силом и бесмислом. Пилот пуковник Миленко Павловић један је од оних који су нам оставили слободне мисли и слободну земљу, један је од оних који су доцртали део “плаве линије живота”. Нама остаје обавеза да ту “плаву линију живота” својим радом и својим делима исписујемо из дана у дан”, поручила је председница Скупштине града.
 
У име Команде ваздухопловства обратио се пуковник Гордан Павловић, који је подсетио на јунаштво Миленка Павловића и обавезу неговања успомене на храброг колегу.
 
Манифестација „Дани подвига пилота Павловића“ одржана је у Осечини пригодном академијом „Плава линија живота“ и изложбом макета авиона. Приказан је и филм „Лет у смрт“ у продукцији РТС-а, а први час у школама у Осечини и Пецкој био је посвећен Миленку Павловићу.
 

Leave a Comment