Седница Градског већа 26. јун

Почетак » Седница Градског већа 26. јун » Актуелно » Седница Градског већа 26. јун

Чланови Градског већа су усвојили предлог Локалног акционог плана за родну равноправност града Ваљева за период од 2019. до 2021. године.  Мила Грујичић, председница градског Савета за родну равноправност је образложила овај план као део реализације политике Владе Србије, која се спроводи на локалном нивоу.

„План је у складу са потребама које град има. Циљеви које желимо да остваримо су да родну равноправност постигнемо на свим нивоима, што је битно за целокупан развој друштевене заједнице. Равноправност се односи на једнак положај и мушкараца и жена. Циљ је веће учешће припадника мање заступљеног пола, овог пута жена у политици и у свим другим областима живота. Оно што је Град препознао као врло битно је смањивање насиља над женама, децом, нарочито у породицама, формирањем СОС телефона које је Град подржао и финансирао. Покушаћемо да ово насиље сведемо на најмању могућу меру. Остале активности се односе на економско оснаживање жена, на шта је министарка Славица Ђукић Дејановић ставила акценат, оснаживање жена у другим областима, унапређење здравља жена. Ми, као креатори овог плана мислимо да је период од три године сасвим довољан да се ове активности и реализују“, рекла је Мила Грујичић.

Прихваћен је предлог решења за утврђивање погодности за плаћање доприноса за уређивање грађевинског земљишта, чиме је предузеће „Спорт агент“ из Београда ослобођено плаћања скоро три милиона динара на Дивчибарама. Ова фирма у власништву браће Теодосић, зида спортско туристички комплекс на Дивчибарама, који ће унапредити туристички потенцијал Дивчибара и запослити око 70 људи.

Прихваћена је одлука о отуђењу стана у Улици Обрена Николића, за који је утврђено да је најцелисходније да град Ваљево прода по тржишној цени.

На име накнаде штете услед угинућа две уматичене овце и четоро јагањади услед уједа паса луталица, град Ваљево ће исплатити 100.000 динара Зорану Пивићу из Веселиноваца.