Седница Скупштине града Ваљева о награди града Ваљева и програмима јавних предузећа и установа

Почетак » Седница Скупштине града Ваљева о награди града Ваљева и програмима јавних предузећа и установа » Актуелно » Седница Скупштине града Ваљева о награди града Ваљева и програмима јавних предузећа и установа

Тридесетпрва седница Скупштине града Ваљева одржана је данас, усвајањем дневног реда, који чине одлуке о награди града Ваљева за 2018. годину, као и програми пословања јавних предузећа и установа, али и низ осталих важних одлука везаних за функционисање града.

Oборници су прихватили предлог Комисије за доделу награде града Ваљева, којом је председавао др Љубомир Павић и који је и образложио предлог Комисије.

I  НАГРАДЕ ЗА НАЈВРЕДНИЈА  ДОСТИГНУЋА  У  ПОЈЕДИНИМ  ОБЛАСТИМА              

 1. У области привреде: Породичној КОМПАНИЈИ „БОСИС“ из Ваљева.
 2. У области пољопривреде: ДРАГОЉУБУ (Милана) ДРАГОЈЛОВИЋУ дипломираном агроному у пензији.
 3. У области образовања и васпитања: ОСНОВНОЈ ШКОЛИ „АНДРА САВЧИЋ“ из Ваљева.
 4. У области стваралаштва и постигнућа ученика и студената: СТЕФАНУ Ж.МИТРОВИЋУ дипл.инг.грађевине
 5. У области наука,иновације и проналазаштво: ДР ДУШАНУ РУЖИЧИЋУ из Ваљева
 6. У области заштите животне средине: ДР БРАНКИ МИХОЉЧИЋ
 7. У области медицине и бриге о здрављу: ДР НЕБОЈШИ СТОЈАКОВИЋУ
 8. У области социјалне заштите и хуманитарног рада: МИЛИНКУ ЈОВИЋУ протојереју-ставрофору
 9. У области хуманост: УДРУЖЕЊУ “РОДИ СЕ НА ЛЕПОМ МЕСТУ“ и   ДР НЕНАДУ ДИМИТРИЈЕВИЋУ
 10. У области уметности и културе: ЉИЉАНИ ИСИДОРОВИЋ  из Ваљева
 11. У области чување и неговање традиције ваљевског краја: КУД „ЂЕРДАН“ уз Ваљева
 12. У области информисање и друштвено ангажовање: ЈОВАНУ СТОЈИЋУ новинару.
 13. 13. У области спорта : МАШИ ЦВЕТКОВИЋ, ученици

 

 I I.  СПЕЦИЈАЛНЕ НАГРАДЕ

. ДР МИРОСЛАВУ МИШИ СРЕЋКОВИЋУ за животно дело

Др Мирослав Миша Срећковић је професионалним и друштвеним ангажовањем како у минулим тако и овој години дао велики допринос афирмацији, не само Ваљева, већ и ваљевског краја у свим областима на просторима Србије, али и бивше Југославије.

 1. ДРУШТВУ ИСТРАЖИВАЧА“ ВЛАДИМИР МАНДИЋ-МАНДА“, из Ваљева за афирмацију града.

Друштво истраживача „Владимир Мандић – Манда“ је организација која ове године обележава пола века свог постојања и веома успешног и плодотворног рада. За педесет година постојања, у раду Друштва истраживача учествовало је око петнаест хиљада младих људи који су у овој организацији продубили своју љубав према науци и боравећи у природи научили да је чувају и о њој брину. Генерације девојака и младића су у окриљу Истраживача квалитетно проводили своје слободно време, осмишљавајући га тако да много тога науче и припреме  се  да буду успешни студенти, а касније и значајни професионалци у многим делатностима.

 

На седници Скупштине града Ваљева је измењен и допуњен План генералне регулације за туристички центар Дивчибаре, који се се односи на намену „Спортског комплекса  и објеката“. Циљ измене плана је дефинисање процента заузетости парцеле тако да се омогући изградња затворених спортских терена (спортских хала) независно од процента заузетости парцеле објектима са пратећим комерцијалним и смештајним капацитетом.

Одборници су усвојили одлуку којом се успоставља сарадња са градом Сочијем, Краснодарска Покрајина,  из Руске Федерације. Град Ваљево и Град Сочи сарађиваће у успостављању пријатељских и партнерских веза у култури, уметности, спорту, привреди и другим областима од заједничког интереса.

Дата је сагласност на програм пословања ЈКП „Видрак“ и „Водовод-Ваљево“ за 2019. годину, као и сет одлука које се односе на пословање „Водовода“. Усвојени су програми пословања Јавног предузећа за управљање и коришћење вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни „Колубара“ за 2019. годину, а дата је сагласност овом предузећу на коришћење програма субвенција из буџета града Ваљева. Одборници су се сагласили са статутом ЈКП „Топлана-Ваљево“ и програмом пословања „Агроразвоја-ваљевских долина“. Усвојен је извештај о спроведеним мерама пољопривредне политике и политике руралног развоја у 2018. години, као и програм из ове области за 2019. годину. Усвојен је правилник о критеријумима и поступку за доделу и коришћење подстицајних средстава у пољопривреди. Прихваћен је програм пословања ЈКП „Полет“ за 2019. годину, као и програм коришћења субвенција из буџета града Ваљева за ову годину.

Усвојен је извештај о извршењу годишњег плана рада за Предшколску установу „Милица Ножица“ за прошлу и план за ову годину. Одлуком о мрежи јавних предшколских установа и основних школа, мрежу јавних основних школа чини 15 јавних основних школа, чија делатност основног образовања и васпитања се обавља у седишту и 30 издвојених одељења за образовање ученика од првог до четвртог, односно осмог разреда. Од укупно 15 јавних основних школа на подручју града Ваљева, критеријуме минималног броја ученика и одељења испуњава седам градских матичних основних школа, док критеријум од 480 ученика не испуњава осам матичних школа на сеоским подручјима, од којих две основне школе „Илија Бирчанин“ Ставе и „Прота Матеја Ненадовић“ Бранковина испуњавају други прописани критеријум, а то је минимум 16 одељења.

Дата је сагласност на програме рада Центра за социјални рад „Колубара“, Дома здравља, Апотекарске установе „Ваљево“, Народног музеја Ваљево, Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, Завода за заштиту споменика културе, Модерне галерије, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“, Центра за културу, Центра за неговање традиционалне културе „Абрашевић“, Међуопштинског историјског архива, Установе за физичку културу „Валис“, Туристичке организације Ваљево, РЕЦ „Еко-Тамнава“. Сагласност Скупштине града су добиле и одлуке о димничарским услугама и о погребној делатности.

Усвојен је програм коришћења средстава за преузимање превентивних мера за смањење ризика од елементарних непогода и накнада за коришћење јавних површина. Усвојен је измењен и допуњен план капиталних инвестиција од 2018-2020. године, као и Локални план акције за децу.

На овој седници, констатована је оставка Горице Божић, а нови одборник је Миломир Ћирић.