Седница Штаба за ванредне ситуације града Ваљева

Почетак » Седница Штаба за ванредне ситуације града Ваљева » Актуелно » Седница Штаба за ванредне ситуације града Ваљева

Поводом епидемије корона вируса, данас је у Ваљеву заседао Штаб за ванредне ситуације, којим руководи командант штаба градоначелник др Слободан Гвозденовић, а начелник Штаба је Милан Михајловић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у Ваљеву.

Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је на данас одржаној седници формирао Стручно-оперативни тим за епидемије (СОТ). Радом СОТ-а ће руководити др Марија Гавриловић, директорка Завода за јавно здравље Ваљева, а њен заменик је др Зоран Живковић, специјалиста нуклеарне медицине и заменик градоначелника. У овом тиму су и следећи лекари: Зоран Милосављевић, заменик директора Опште болнице у Ваљеву, Бранка Антић, директорка Дома здравља у Ваљеву, Бранка Михољчић, републички санитарни инспектор, Биљана Орловић, републички здравствени инспектор, Војислав Степановић, директор Апотекарске установе „Ваљево“ и капетан Ненад Милошевић из Команде гарнизона Ваљево.

Овај тим ће анализирати ситуацију у Ваљеву, када је у питању ширењe корона вируса и предлагати начелнику Штаба Милану Михајловићу потребне мере. Начелник Штаба ће о овоме обавештавати команданта штаба градоначелника др Слободана Гвозденовића, који ће потом координирати и налагати мере Штаба за ванредне ситуације града Ваљева у складу са законским прописима.

Са седнице Штаба за ванредне ситуације упућен је апел грађанима да здравствену културу подигну на највећи могући ниво током трајања епидемије. То се односи на личну хигијену грађана, хигијену у јавном сектору (у јавном превозу, јавним установама, државним и органима локалне самоуправе, у привредним друштвима и другим правним лицима, као и на појачане мере хигијене у стамбеним зградама и у породичним кућама). Осим алкохола и асеспсола, у томе могу помоћи и остала средства за хигијену, попут детерџената и соде бикарбоне.

Апелује се на грађане да избегавају непотребне контакте на свим нивоима, било да су у питању лични контакти, било да су одласци у институције. Због све већих могућности да се комуникација и бројне услуге обаве електронским путем, апелује се на грађане да у овом периоду што више користе ту могућност.

Све податке везане за ширење вируса и број оболелих, грађани ће добијати преко надлежник републичких институција, као и преко сајта Министарства здравља и Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ – www.covid19.rs