Шеснаест година од НАТО бомбардовања

Почетак » Шеснаест година од НАТО бомбардовања » Вести » Шеснаест година од НАТО бомбардовања
 
Поводом Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања 1999. године, данас су представници града Ваљева, Војске и Колубарског управног округа положили венце и цвеће на споменик пилоту пуковнику Миленку Павловићу, који је погинуо 4. маја 1999. године и на споменик жртвама Нато агресије. У делегацији града Ваљева су били градоначелник Станко Терзић, помоћник градоначелника Милорад Илић и члан Градског већа Никола Радојичић.
 
Тачно пре 16 година на данашњи дан НАТО је бомбардовао Савезну Републику Југославију. На Ваљево је пало 215 бомби, а на „Крушик“150. У бомбардовању је погинуло троје суграђана а 50 је повређено. Фабрика „Крушик“ је бомбардована у рано јутро 14. априла 1999. године. За време агресије срушена је зграда СУП-а, пет стамбених зграда, 50 кућа и уништен је већи део фабрике „Крушик“.
 
Помоћник градоначелника Милорад Илић у данашњем обраћању новинарима подсетио је да су 14. априла 1941. године Немци ушли у Ваљево, и да код окупатора нема случајности. „Вероватно је намерно изабран 14. април 1999. године за дан када су прве бомбе бачене на „Крушик“ и тада је пет радника повређено. Након тих првих пет ракета испаљених на фабрику, бомбардовање је настављено свакодневно. Готово да није било града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а. Град на Колубари се сврстава у градове који су највише бомбардовани. На Ваљево је бачено 215 бомби, од којих је већина била тешка и преко пола тоне“, рекао је помоћник Илић. Подсетио је и на земљотрес који се десио 30. маја, а само пар дана након тога Ваљево је било засуто разорним пројектилима. „То није забележено у историји да град, који је погођен земљотресом бомбардују било који агресори“, истакао је Илић. Након завршеног бомбардовања 10. јуна 1999. године почела је изградња порушених објеката, која је завршена у рекордном року. „Не би требало то да заборавимо и опростимо“, рекао је Илић.
 
За 78 дана убијено је најмање 2500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.
Бомбардовање је завршено 10. јуна потписивањем споразума у Куманову о повлачењу наше војске с Косова и Метохије. Последњи гађани циљ је била касарна у Урошевцу.
 
Данашњи дан је прилика да се сетимо свих који су трагично изгубили животе.
 

Leave a Comment