Симболе града бираће грађани Ваљева

Почетак » Симболе града бираће грађани Ваљева » Вести » Симболе града бираће грађани Ваљева

“Штета од олујног невремена, града и поплава које су задесиле Ваљево од 16. до 21.јуна ове године још увек се процењује“, рекао је на почетку данашње седнице Градског већа градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и истакао да је много тога урађено током елементарних непогода које су задесиле наш крај. Прва процена причињене штете у износу од 484 милиона динара, уз захтев за помоћ, данас ће бити прослеђена Влади Републике Србије, односно надлежним министарствима. Из сталне буџетске резерве биће обезбеђен новац за цреп који оштећен на многим домаћинствима.

Поред спровођења превентивних мера, начелник Штаба за заштиту од елементарних непогода Милан Михаиловић је нагласио да је незапамћено невреме праћено олујним ветром , градом и пљусковима нанело катастрофалне последице напољопривредним културама, усевима, стамбеним и економским објектима, возилима и објектима инфратсруктуре. Штете већег обима настале су у самом граду и 25 околних села (Жабари, Балиновић, Белошевац, Драчић, Јошева, Клинци, Кланица, Кунице, Ваљевска Лозница, Попучке, Веселиновац…).
 
Михаиловић је истакао да систем противградне одбране Републичког хидрометеоролошког завода није био ефикасан. Према извештајима Радарског центра Ваљево систем није имао довољан број ракета и није био у могућности да дејствује на појаву градоносног облака који је дошао из правца Дрине.
 
Појаву олујног ветра и града пратиле су и велике кишне падавине што је проузроковало појаву бујичних и површинских вода и угрожавање велиог броја стамбених и других објеката на подручју града Ваљева.
 
Према подацима ваљевске хидрометеоролошке станице, за десет дана (од 16.до26.јуна) пало је укупно 153 литра кише по квадратном метру. Овако велике воде, постојећи ситеми за одвођење површинских вода нису могли прихватити што је изазвало појаву бујичних и површинских вода.
 
Најтежа ситуација је била у насељу Горић где су површинске воде угрозиле око сто домаћинстава. У делу Рађевог села Обница је пробила насип на десној обали и угрозила око 20 домаћинстава , а у горњем нерегулисаном току реке Љубостиње било је угрожено још 20 кућа.
 
Градски Штаб за заштиту од елементарних непогода одмах је прогласио ванредне мере одбране од поплава. Донета је одлука о евакуацији грађана са угрожених подручја. Ангажовањем механизације војске, полиције, јавних предузећа интервенисало се на критичним местима и обезбеђено брзо одвођење површинских вода са поплављених и најугроженијих подручја како би се заштитили грађани и материјална добра.
 
Након повлачења воде саниране су последице поплава, уклоњен муљ, обављена дезинфекција, очишћена канализација и др.
 
Начелник Штаба Милан Михаиловић је посебно истакао да климатске промене налажу хитну ревизију постојећих система одбране од поплава на главним водотоковима. Након санације последица поплава, Штаб је наставио са мерама чишћења, уређења и профилисања критичних деоница водотокова и ојачања одбрамбених насипа, као и чишћења система за одвођење површинских вода, имајући у виду нове падавине које се најављују.
 
Скупштина града Ваљева је крајем 2009.године поново покренула поступак израде грба и заставе града. С обзиром на то да  неколико пута  јавни конкурс није успео, Скупштина града Ваљева је донела одлуку да конкурс буде позивни. Од девет позваних аутора достављено је десет радова петорице уметника. Након јавног увида и презентације предложених решења, симболе града – грб и заставу, изабраће грађани Ваљева.
 
 

 

Leave a Comment