Синоћ отворена изложба македонског уметника Ангела Гавровског

Почетак » Синоћ отворена изложба македонског уметника Ангела Гавровског » Актуелно » Синоћ отворена изложба македонског уметника Ангела Гавровског

У оквиру Тешњарских вечери синоћ је у Интернационалном уметничком студију “Радован Мића Трнавац“ свечано отворена самостална изложба слика познатог и цењеног македонског уметника Ангела Гавровског под називом „Балкански пејзажи“.

Госте је поздравио и пожелео им добродошлицу члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић: „Добро вече драги суграђани, уважени гости, поштовани љубитељи ликовне уметности, поштовани господине Гавровски, заиста ми је част да вечерас могу да вас поздравим у име града Ваљева, у име Градског већа и у моје лично име и да вам пожелим добродошлицу на овај несвакидашњи догађај, на ову изузетно добру ликовну изложбу која се одржава и организује у оквиру 32. Тешњарских вечери, традиционалног ваљевског летњег фестивала. Такође, хтео бих да подсетим да Тешњарске вечери као и претходних година имају низ значајних и занимљивих програма различитог карактера, и да свакако ликовне изложбе спадају, посебно ова вечерас, у нешто што је драгоцено. Пре свега захвалио бих се уметнику који је вечерас овде са нама, а вас све драги гости позивам да заједно уживамо у Балканским пејзажима, а такође позивам вас да присуствујете и осталим догађајима на Тешњарским вечерима“, рекао је Дејан Богојевић у обраћању присутнима.

Поставка броји 33 дела рађена техником уље на платну и на картону, која су настала од 1996.године до данас. Радове који су изложени у галерији Студија, академски сликар насликао је токм бројних боравака у Србији, у околини Рибарске бање и Липовца у близини Алексинца, где је дугогодишњи учесник ликовних колонија.
На сликама Ангела Гавровског које се налазе пред ваљевском публиком преовлађују пејзажи, пролећни и јесењи мотиви. На његовим платнима преовлађују спокој и склад, узвишена лепота природе, дубока повезаност сликара са том лепотом и жеља да нас упозори да не смемо да изгубимо душу и уништимо ту лепоту. Гавровски воли да слика и портрете, мртву природу, ентеријере, композиције са савременом тематиком. Поред сликарства и графике, ради и иконографију поштујући традиционални византиски стил. У цркви „Свети Ћирило и Методије у Маврову, као и за бројне друге цркве и појединце у Македонији урадио је иконе, фреске и мозаике. Имао је већи број самосталних и групних изложби у Македонији и иностранству. Његове слике и графике налазе се у приватним и државним колекцијама у Македонији, Србији, Словенији, Бугарској, Белгији, Холандији, Турској, Словачкој, Великој Британији и Куби. Од 1971. године учествује у раду бројних домаћих и интернационалних ликовних колонија. Члан је Удружења ликовних уметника Македоније (ДЛУМ) од 1996. године.

За овог македонског сликара, Интернационални уметнички студио „Радован Мића Трнавац“ је јако значајна установа културе, јер приближава најмодернија уметничка кретања и на овом тлу презентује нама мање познате културе.

Самостална изложба Ангела Гавровског биће отворена наредних месец дана.