Широм отворена врата

Почетак » Широм отворена врата » Вести » Широм отворена врата
Ваљевски „Народни музеј“ и Муселимов конак у тродневној акцији „Дани отворених врата“ уприличеној поводом Празника града Ваљева 20. марта, посетило је око 250 ученика ваљевских сеоских школа из Поћуте, Доњих Лесковица, Става и Диваца. Бесплатан превоз за ђаке обезбедио јe ваљевски ауто-превозник  „Ласта-Стрела“ у сарадњи са градом.
Ваљевски основци, већина од њих по први пут , имали су прилику да виде и да доживе сталну поставку музеја „Трећа димензија прошлости-поглед из будућности“ која, по свим критеријумима, представља несвакидашњи времеплов настао комбинацијом класичних начина музејске презентације, али и модерних метода обогаћених употребом савремене сценографске мултимедијалне технологије.  
Најјачи утисак на већину  оставила је сала са реконструисаним амбијентом пећине која верно омогућава увид у различите аспекте живота на овом простору од палеолита и првих ловачко-сакупљачких заједница до касног гвозденог доба. Преносећи прве утиске оценили су такође, да их није оставио равнодушним ни Ратни кабинет војводе Живојина Мишића, али и бројни други експонати попут камених алатки старих скоро 30.000 година пронађених у Шалитреној пећини.
По свему судећи акција у којој ваљевки музеј још једном широм отвара врата нашим младим суграђанима, оправдала је циљ, да посредством репрезентативних амбијенталних реконструкција и савремене технологије уткане у остатке прохујалих векова, оживи и на најбољи начин представи историју града на Колубари и приближи је младим нараштајима.

Leave a Comment