Системско решавање проблема уједа паса луталица

Почетак » Системско решавање проблема уједа паса луталица » Актуелно » Системско решавање проблема уједа паса луталица
01_vesic_Beoinfogajicpsi-lutalice-00

На недавно одржаном Округлом столу у Београду о теми  „Одштетни захтеви – ефекти на буџет и спречавање злоупотреба“, који је организовао НАЛЕД и Министарство државне управе и локалне самоуправе град Ваљево је представљао Милан Гајић, одборнику у Скупштини града Ваљева и  председник Комисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа паса луталица.

Округли сто је био посвећен решавању проблема злоупотреба подносиоца одштетних захтева за накнаду штете проузроковане нападом напуштених животиња, а пре свега уједа паса луталица на јавној површини.

Према проценама НАЛЕД-а у последње три године из локалних буџета је исплаћено преко милијарду динара на име одштетних захтева што представља велико оптерећење за локалне буџете, а посебан проблем представљају злоупотребе у виду лажних пријава, саопштено је на округлом столу.

Уводна излагања на Округлом столу изнели су државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, градски менаџер града Београда Горан Весић, градски правобраниоци града Београда и Новог Сада, Љиљана Благојевић и Лидија Јарамаз – Лисица и  руководилац Групе за добробит животиња у Управи за ветерину Ивана Лазић.

Град Ваљево је у прошлој години на име надокнаде штете од уједа паса луталица исплатио 23.672.000 динара што је изузетно велики износ средстава, узимајући у обзир да је Београд, исплатио 24.000.000 динара, оценио је Милан Гајић. Гајић сматра да су присутне велике злоупотребе, да се оне морају решити јер је то за град Ваљево велика цифра у поређењу са Београдом. Он одговорно тврди да је у Ваљеву, што се ове проблематике тиче, било злоупотреба. Према његовим речима, представници градова и општина присутни на овом скупу у Београду размењивали су међусобна искуства како се у својим срединама боре са овим проблемом. Као један од корака у спречавању злоупотреба, Гајић истиче доношење новог правилника о поступку и решавању захтева за надокнаду штете. Са правилником града Ваљева упознале су се и друге локалне самоуправе, а државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак истакао је да је правилник изузетно користан и добар, као и то да може да буде подложан изменама. Једна од новина је то што је правилником дефинисано фотографисање места уједа. Такође једна од новина која ће вероватно заживети након договора са надлежнима у Министарству је и узимање бриса из ране уједа. Гајић је мишљења да ће фотографије са места догађаја смањити злоупотребе. Комисија има за циљ да спречи злоупотребу, а не да оштети некога.

Од 1. августа од када је на челу Комисије па до сада Гајић, истиче да је било 132 захтева, од чега је 83 захтева било везано за ујед домаћих животиња и то је све позитивно решено и ту није било никаквих проблема.

Гајић сматра да је неопходно проширити азил за псе. За сада се пси стерилишу и то су неки први кораци који се чине. Износи податак да је у прошлој години стерилисано 250 паса луталица и да то ради ЈКП „Видрак“.

Овај округли сто одржан у Београду је само први у низу који ће се реализовати  како би се коначно пронашао ефикасан модел за решавање паса луталица на нивоу целе Србије.

Могло би се закључити да су искуства свих локалних самоуправа, без обзира на њихову величину углавном слична и да постоје два аспекта овог проблема, први јесте спречавање злоупотреба, али још већи је системско решење склањања напуштених животиња са улица и јавних површина.