Системско решење за ИС Петница, поручио државни секретар Ненад Боровчанин

Почетак » Системско решење за ИС Петница, поручио државни секретар Ненад Боровчанин » Вести » Системско решење за ИС Петница, поручио државни секретар Ненад Боровчанин
Државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин изјавио је да је неопходно пронаћи системско решење за финансирање Истраживачке станице Петница, коју је јуче посетио. Наиме,  ИС Петница је ове јесени празна, јер због недостатка новца није могуће реализовати јесење програме за ученике и студенте.
 
„Министарство омладине и спорта – Сектор за омладину, Националном стратегијом за младе обухвата и све врсте едукација младих и неформалних образовања, подстицања и вредновања резултата младих, нарочито оних који се тичу науке. ИС Петница без деце и младих заиста губи свој смисао постојања. Исто тако, Србија без младих људи који се баве науком, губи своје развојне потенцијале и капацитете. С тим у вези смо и разговарали са руководством ИС Петница како да се овакав проблем више никада не деси. Закључак нашег састанка је да заједно у наредних пар дана, ИС Петница пошаље мени предлог, а ја са тим предлогом упознам премијера Србије Ивицу Дачића, министра просвете, науке и технолошког развоја Томислава Јовановића и потрудићу се да исту информацију доставим шефу Делегације Европске уније у Србији Мајклу Девенпорту, који је увек заинтересован за овакве пројекте и показује разумевање за све оно што је европска вредност. А наука је вредност Европске уније.
 
Добро је да у Петницу долазе страни студенти, али је важно и да наши млади који имају научне потенцијале и таленте, не буду ускраћени за долазак у Петницу. Имате примере великих универзитета Кембриџа и Оксфорда у који долазе студенти из целог света и Велика Британије тиме ништа не губи, већ добија. Тако да и Србија треба да искористи овакав потенцијал и ризницу коју има. Не смемо остати неми на овај проблем и за наредну годину морамо се потрудити да системски обезбедимо и финансирање и функционисање, а након тога обезбедити и донаторе и спонзоре. Оно што је битно је системско решење које је трајно и које никада не сме зависити ни од влада, ни од појединаца, ни од имена функционера.
Једна таква истраживачка станица захтева много више напора и учешћа државе што ћемо се и трудити да урадимо. Мислим да у наредној години неће бити оваквих проблема јер постоји воља свих релевантних носилаца власти да се то реши“, рекао је Боровчанин додајући да су представници Петнице од њега затражили да “нокаутира“ проблем, као што је то радио и у спорту.
 
„Истраживачка станица без деце губи смисао свог постојања и ми видимо да овако даље не можемо издржати. Ми смо већ при крају ове године и треба да већ сад радимо припреме за наредну годину, али не знамо како ћемо се следеће године организовати због новца. Ово нам је прва посета од формирања нове Владе и постигли смо договор како да оперативно решимо проблем. ИС Петницу годишње посети око 2000 полазника, а остварена је сарадња са преко 40 факултета у земљи и иностранству.
На жалост, ово није први пут да је Петница празна. Дешавало се и раније, али у краћим временским периодима. Ми дуго већ имамо проблем са Министарством науке и просвете које нема разумевања за оно што је 30 година рада Петнице и њеног доброг односа са специјализованим државним органима. То се дешавало, па смо морали да одустајемо од неких програма и да се одричемо. Ми то не желимо. Крајње је време да Петница буде испуњена омладином и децом и да се њен рад одвија онако како доликује Петници после 30 година постојања и стеченог угледа. За то је Петница и грађена, за младе“,  рекао је директор ИС Петница Вигор Мајић.
 
Због недостатка новца, у овом тренутку у ИС Петница није могуће реализовати програме, али и одржавати велики комплекс. Према речима директора Вигора Мајића, неопходно је 28 милиона динара за одржавање опреме и комплекса, које је држава Србија обећала.
 
Пројекат изградње, доградње и реконструкције Истраживачке станице Петница почео је у јуну 2011. године, новцем од кредита Европске инвестиционе банке, од укупно 200 милона евра за развој научне и технолошке инфрастриктуре Србије.

Leave a Comment