Ситуација у Ваљеву се нормализује

Почетак » Ситуација у Ваљеву се нормализује » Вести » Ситуација у Ваљеву се нормализује
 
Ситуација у Ваљеву се стабилизује, најважније је да нема људских жртава, али нас очекују бројни ризици услед клизишта која се појављују, закључак је синоћњег обраћања представника Штаба за ванредне ситуације града Ваљева.
 
У Ваљеву је у овом тренутку 100 кућа угрожено клизиштима, од чега је 25 срушено или оштећено. Најгоре су прошли мештани села Ребељ испод Медведника, где су само две куће од 14 кућа остале читаве. Град је почео да снабдева храном и водом преко 20 људи који живе у овом селу. Десет путева је оштећено.
 
Мост преко Обнице код Веселиновића насељу синоћ је поправљен и постављен, тако да је ово насеље, које је три дана било одсечено, поново повезано са градом. Поправљен је мост који води до КП дома.
 
Градоначелник и командант Штаба Станко Терзић је рекао да је Ваљево и целу Србију погодила незабележена поплава. Наш град на кога је пало 190 литара по м2 кише је други у Србији по количини падавина. Ипак, штете у Ваљеву су неупоредиво мање у односу на остала места:
 
„Ово је била највећа катастрофа која је задесила град. Једино се са овим могу мерити штете од бомбардовања 1999. године. Градски Штаб за ванредне ситуације чине компетентни људи из свих области и представници градских и јавних предузећа. Сви они, на челу са начелником Штаба Миланом Михајловићем имају велика искуства у борби са разним непогодама. Оно што је најважније је да је спречено да Град буде под водом. Нема људских жртава. Штете су огромне. Иако је критизерски дух присутан, морам да похвалим све људе који су допринели да се ублаже последице поплава. Предраг Марић, начелник Центра за ванредне ситуације је рекао да је Ваљево као најугроженији град у Србији у том тренутку, добро организован.
 
„Два клизишта смо већ почели да радимо, три ћемо почети сутра. Све време постоји план рада. Имамо три тима, од којих се један бави проценом пријава и који чине саобраћајни, грађевински, хидро инжењер и геолог. Шест комисија излазе на терен, један тим контролише извођаче радова, формирали смо комисију за пољопривреду. Санирамо постојеће, да се не направе нове штете. Граду ће требати много грађевинског материјала.
 
Замолио бих све да ванредну ситуацијун и поплаве не користе у политичке сврхе. Што се тиче примедби да нисмо звали људе да помогну, то није тачно. Суштина је да се људи добровољно пријаве, а наше је да их организујемо. Имали смо све време помоћ струке. Директор „Србија вода“ Пузовић, Дирекције за воду Коцић, инжењер Гавриловић су најстручнији људи у Србији. И ако они у сарадњи са нашим стручњацима, нису довољно компетентни, онда смо ми у проблему. У Ваљеву су два дана боравили министри полиције и одбране, видели су да је овде све у реду и отишли су даље. Нисмо се сликали, глумили хероје. Грађанима поручујем да нема места паници, ништа нећемо крити“, каже Драган Јеремић, директор Дирекције за изградњу Ваљева.
 
Жарко Ковач, заменик градоначелника је рекао да није превентивно деловано, град би имао још веће штете.
 
„Ми смо деловали дан раније и предузели све потребне мере. Нема никаквих пропуста у том систему. Сада ће кренути санација. Велика је штета на речном кориту Колубаре. Оштећене су саобраћајнице, мостови, појављују се клизишта. Очекујемо помоћ државе.
Добијена је количина грађевинског материјала, брашно за пекаре. У понедељак ћемо отворити динарски и девизни рачун за помоћ граду. Путни првци су проходни према Шапцу и Београду.
 
Апелујемо на озбиљност код суграђана и да се не шире дезинформације“, рекао је Ковач,
Ђорђе Павловић, директор градског „Водовода“ је рекао да је град током јучерашњег дана био озбиљно угрожен могућношћу да остане без воде, јер је прорадило клизиште на Јадру, у близини „Водоводове“ радионице, које је претило да оштети главну цев до Фабрике воде.
 
„На лице места су дошли стручњаци и проценили да је у питању површинско клизање земље. Наше службе су брзом интервенцијом спречиле да искључимо водоснабдевање у граду. Ситуација је сада стабилна. Позивам све да нам пријаве кварове на телефон 221-128.
 
Квалитет воде у Ваљеву је врхунски и то потврђују извештаји Завода за за јвно здравље, који свакодневно контолишу воду. Вода је безбедна и исправна за пиће.“, рекао је Павловић.

Leave a Comment