Ски стаза Црни врх биће спремна за скијаше за Нову годину

Почетак » Ски стаза Црни врх биће спремна за скијаше за Нову годину » Актуелно » Ски стаза Црни врх биће спремна за скијаше за Нову годину
_dsc0179-kopija-kopija_dsc0181-kopija-kopija_dsc0188-kopija-kopija_dsc0193-kopija-kopija_dsc0201-kopija-kopija_dsc0244-kopija-kopija_dsc0244_dsc0249-kopija-kopija_dsc0256-kopija_dsc0264_dsc0277_dsc0288_dsc0304_dsc0314

Стаза Црни врх на Дивчибарама јуче је свечано отворена уз пуштање система за вештачко оснежавање. Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић  истакао  је овом приликом да је улагање у развој туризма на  Дивчибарама свакако један од приоритета руководства града.

„Нова градска влада је у Дивчибаре планирала да следеће године уложи око 40 милиона динара. Сви знамо шта Дивчибаре значе за Ваљево и шта је значило за све нас који смо проводили овде и зимске и летње распусте током претходних деценија, док смо били деца. Нисмо више деца, нећемо више да се играмо, желимо да озбиљно улажемо у Дивчибаре. Ово је први корак, а очекујем да идуће године буде један одлучујући искорак и да кренемо да Дивчибаре вратимо на туристичку мапу Србије и рекао бих бивше Југославије, па и шире на туристичку мапу Балкана“, рекао је градоначелник на церемонији свечаног отварања.

Фирма „Кеј инвест некретнине“ закупила је ски стазу Црни врх на Дивчибарама на период од 15 година. Стаза поседује двоседну жичару, капацитета 1200 скијаша на сат. По међународној категоризацији стаза има ознаку црвена и намењена је вештијим скијашима. У опремању стазе, уложена су значајна средства и захваљујући улагању у систем за вештачко оснежавање, сезона скијања ће бити продужена.

„На данашњи дан 27. децембра 1925 године су започете прве активности на формирању Дивчибара као туристичког центра. Зато смо у договору са Градом као партнером изабрали да се то отвори баш на данашњи дан. Жао нам је што временски услови нису ишли на руку и дозволили да стаза буде покривена снегом. Надамо се да ће следећих дана када то временске прилике буду дозволиле ова стаза моћи да проради и да прими прве госте. Уговор са градом као већинским партнером у овом послу могло би се назвати као неко прво приватно јавно партнерство склопљен је почетком ове године. Успели смо да и упркос разним техничким проблемима пројекат завршимо до краја.Биће ми драго да нам будете гости у наредним годинама и позивам вас да дођете кад год имате времена, да можда пре дођете на Дивчибаре, Златибор или Копаоник, пре него што се упутите у Француску или Италију. Дивчибаре је место на које можете да дођете на дан, на викенд, мини или дужи одмор.Данас пуштамо и званично у рад систем за вештачко оснежавање, а верујем да ћемо за неколико дана отворити и ски стазу“, истакао је власник и директор фирме „Кеј“ Миодраг Максимовић.

О значају Дивчибара као туристичке дестинације и стратегији даљег улагања у развој туризма директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић поздравила је овај скуп и истакла следеће: „И у тренутку када се заиста не само за туризам Дивчибара него генерално за планински туризам Србије дешава изузетно важна ствар, а то је отварање ски стазе са вештачким оснежавањем које ће допринети да се не само појача него да се продужи зимска сезона  на Дивчибарама и да Дивчибаре заиста буду постављене на оно право место које заслужују. Када је зимски туризам у питању ја не бих рекла само зимски туризам јер Дивчибаре су заиста таква туристичка дестинација која заслужује да буде названа дестинацијом за читаву годину што она и јесте. До сада  Дивчибаре највише привлаче домаће туристе, а ове године су у првих десет месеци имале пораст од чак 42 посто у броју остварених ноћења, које су домаћи гости реализовали, а такође ваучери су доста томе допринели. Велики број смештајних капацитета се пријавио за поделу ваучера, тако да и у наредној години очекујемо да се тај тренд настави и да се више смештајних капацитета пријави и да још више наших суграђана искористи и ту могућност да кроз ваучере борави овде на Дивчибарама. Велико ми је задовољство што ми је припала част да могу да отворим јел званично ову стазу али бих пре тога хтела да се захвалим локалној самоуправи, градоначелнику што је препознао туризам као изузетно значајан за овај крај и што не само што улаже већа средства већ што улаже велики напор и енергију да Дивчибаре заиста постану оно што стварно јесу, а то је једно од најпосећенијих места за зимски туризам.Такође морам да нагласим да и јавно приватно партнерство које је реализовано на овој стази је одличан пример како може и како треба да се ради и убудуће не само на Дивчибарама него и у осталим туристичким центрима. Користим ову прилику да пожелим срећан рад и Дивчибарима, овој стази и да вас позовем да уживате у свим овим снежним чаролијама које нам предстоје“, истакла је Лабовић и прогласила ски стазу званично отвореном.

Градоначелник др Слободан Гвозденовић и Миодраг Максимовић су свечаним пресецањем врпце означили почетак освежавања ски стазе Црни врх.

Отварању ски стазе присуствовали су осим Марије Лабовић, директорке Туристичке организације Србије  и Љубомир Аксентијевић, посебни саветник потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић, Милан Стевановић Пиксел, члан надзорног одбора ЈП „Скијалишта Србије“ као и многи други гости.