Ски стаза и званично под ингеренцијом града

Почетак » Ски стаза и званично под ингеренцијом града » Вести » Ски стаза и званично под ингеренцијом града

Град Ваљево преузео је на коришћење нову ски стазу на Дивчибарама, чија је вредност процења на 1,42 милијарде динара, а којом ће убудуће газдовати Установа за физичку културу „Валис“. Уговор о преузимању ски стазе на Црном врху на Дивчибарама потписали су директор Јавног предузећа „Скијалишта Србије“ Небојша Скорић и ваљевски градоначелник Зоран Јаковљевић.

“Споразум о пословно-теххничкој сарадњу који такође данас потписујемо, подразумеваће да ће ЈП “Скијалишта Србије” наставити да помажу Граду Ваљеву у одржавању ове стазе и жичаре из великог искуства, које су стекли протеклих година у одржавању великих ски објеката по Србији, као што је Копаоник”, рекао је градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић.
 
Небoјша Скорић, директор ЈП “Скијалишта Србије” каже да овај посао подразумева заједничку активност између Града и јавног предузећа на одржавању и уређењу ски центра. Пре три године су овде почели гринфилд радови на одржавању стазе, жичаре и на изградњи неопходне, пратеће инфраструктуре. Ово је један добар пример како републичко јавно предузеће може да сарађује са локалном самоуправом. Ја се надам да ће локалну самоуправа препородити Дивчибаре на прави начин и да ће ова инвестиција, која данас прелази на газдовање и управљање постати један добар подстицај за развоја укупних туристичких капацитета на Дивчибарама. Такође, убеђен сам да ће у поступку децентрализације, који ће у наредном период подразумевати и већа овлашћења у повраћају средстава од повраћаја имовине локалној самоуправи, да ће са том имовином лакше и оперативније моћи да руководи. Осим ове стазе и припадајуће инфраструктуре, ми данас преносимо на локалну самоуправу и управљање на 65 ха земље. Заједничким активностима и са Министарством економије и регионалног развоја, ми смо створили могућности да се у сходно плановима Града, на тој локацији у наредном период активирају веома квалитетни туристички капацитети. Дивчибаре са својом изузетном географском позицијом представљају добар туристички потенцијал. Такође ћу потврдити да са овом данашњим чином, не престајемо да размишљамо о Дивчибарама. Ми ћемо са свим својим кадровским и материјалним капацитетима, пружити пуну подршку, не само у ремонту и обукама запослених, већ и у заједничком маркетиншком наступу”, рекао је Скорић.
 
Државни секретар у Министарству економије и регионалног развоја Горан Петковић је рекао да је ово прави потез у тренутку када децентрализација у држави добија на замаху. “Скијалишта и рекреативни садржаји овог типа треба да буду у надлежности локалних самоуправа, јер оне имају и највећи мотив, енергију и жељу да садржаје овог типа стави што пре у функцију. Сличан случај имамо и у неколико других центара и Ваљево ће послужити као пример и огледна дестинација на којој се може видети како се овакви пројекти успешно реализују. Овај пројекат је специфичан из неколико разлога и показује неколико добрих ствари. Жичара која је са Копаоника скинута, ремонтована је у потпуности и њена функционалност је као функционалност нове инсталације.
 
Урађена је потпуно нова, одлична стаза и то је нешто што ће послужити скијалишту овог типа, да врши своје две основна функције. Једна је функција регрутовања нових скијаша, извођење деце и омладине на планину. С друге стране, ово је одлична дестинације за све оне у близини Дивчибара, који ће користити сваки слободан тренутак да се рекреирају и бораве у природи”, рекао је државну секретар Горан Петковић.
 
Та стаза је просечена 2006. године, али није коришћена јер је није био обезбеђен прилазни пут кроз приватне парцеле неколико власника који су водили судски спор како би остварили право на надокнаду за експроприсано земљште.
 
У њу је најпре уложено 168 милиона динара, а током лета 2008. и додатних 190 милиона динара. Отворена је 4. јануара 2008. и радила је само тога дана. Стаза је дугачка 850 метара, а двоседна жичара капацитета 1.200 скијаша на сат пренета је са стазе „Караман“ на Копаонику.
 

 

 

Leave a Comment