Школски прибор за децу ромске националности

Почетак » Школски прибор за децу ромске националности » Актуелно » Школски прибор за децу ромске националности

Данас је у Малој сали Скупштине града подељен школски прибор за децу ромске националности. Ово је  једна од активности коју спроводи Комисија за социјално укључивање Рома и Ромкиња града Ваљева.Председник Савета за социјалну политику у Ваљеву Радоица Рстић, изјавио је да је образовање деце из ромске националне мањине јако важно, и да на тај начин долазе до лакшег запошљавања.

„Град Ваљево је у буџетској 2019. години планирао четири милиона и 140 хиљада за активности из Локалног акционог плана за образовање Рома. Једна од највећих активности у оквиру овог акционог плана јесте стипендирање ромских ученика и користим прилику да обавестим јавност да се управо данас завршава конкурс који је град Ваљево расписао пре три недеље. Комисија за социјално укључивање Рома и Ромкиња града Ваљева је организовала излете за ученике који похађају основну школу на територији града Ваљева. Реализован је једнодневни излет на Златибор 12. октобра, где су учествовала 53 ученика у пратњи својих педагошких асистената“, изјавио је Радоица Рстић, председник Савета за социјалну политику у Ваљеву и додао да се данас реализује активност планирана акционим планом, а то је подела школског прибора за децу ромске националности.По речима председника Савета за социјалну политику, на територији града Ваљева у десет основних школа уписано је 288 ученика ромске националности. Заступљене су све градске основне школе и три школе са сеоског подручја и то Бранковина, Дивци и „Свети Сава“ Попучке, као и Предшколска установа „Милица Ножица“. Планирана јавна набавка школског прибора износи 250 хиљада динара.„Оно што је за мене значајан податак  јесте да ове године имамо 45 ученика више у односу на прошлу годину. Данас су са нама представници школа, директори, као и педагошки асистенти. Свима нам је јасно да већина ромске деце потиче из социјално угрожених породица. Неки су чак на ивици сиромаштва и сигурно ће овакав вид помоћи њима и њиховој породици значајно олакшати живот“, каже Радоица Рстић.

Педагошки асистент Далибор Јовановић изјавио је да је донација школског прибора јако важна за школовање деце и реализацију свих наставних и ваннаставних активности ромске популације из социјално угрожених породица.„Ја бих се пре свега захвалио граду Ваљеву и градоначелнику, а посебну захвалност бих изразио председнику Комисије Радоици Рстићу који је увидео потребу да сви педагошки асистенти буду укључени у комисију, јер је наш заједнички интерес потреба ромске деце у образовању. Прибор који је данас град Ваљево обезбедио је веома значајна помоћ родитељима, јер је школски прибор велика ставка у породичном буџету“, нагласио је  Далибор Јовановић.„Град Ваљево ће и у наредном периоду наставити да води рачуна о овој нашој националној мањини. Само да подсетим да су на претходној Скупштини града Ваљева усвојена још три нова акцона плана за унапређење положаја ромске националности  у граду Ваљеву. Поред образовања, усвојен је акциони план за становање, запошљавање и за здравство“, навео је Радоица Рстић.