Скоро 200 грла на Регионалној овчарској изложби

Почетак » Скоро 200 грла на Регионалној овчарској изложби » Вести » Скоро 200 грла на Регионалној овчарској изложби
На овогодишњој 9. Регионалној изложба овчарства, која се одржава у недељу 30. септембра 2012. године на Сточној пијаци у Белошевцу, биће изложено скоро 200 грла од 25 произвођача.
 
Организатор и овогодишње овчарске изложбе је Градска дирекција за пољопривреду и робне резерве, а под покровитељством Града Ваљева.
 
Председник Организационог одбора, помоћник градоначелника Радоица Рстић је рекао да је овогодишњи буџет манифестације 570.000 динара, што је сврстава у ред највећих у Србији овог типа.
 
„Изложба има регионални карактер и поред излагача из Колубарског округа, традиционално нам долазе и излагачи из Мачванског округа, а посебно су нам драги гости који први пут долазе- из Лознице и Бајине Баште, као и излагачи из Београда и Обреновца, који долазе сваке године.
 
Највећи део средстава је опредељен за награде. Више од 60% или 305.000 динара је наградни фонд, што га сврстава у највећи наградни фонд за манифестацију овог типа  у Србији“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић.
 
Директор Дирекције за пољопривреду и робне резерве Саша Радосављевић је рекао да је Дирекција за овогодишњу изложбу, у односу на 2011. годину повећала фонд робних награда и увођењем новог, активнијег начина пословања, привукла чак и нове спонзоре.
 
„Са поносом констатујем да је поред старих спонзора, ваљевских фирми „Еуропром“, „Агроинжењеринг“, „ЖИС“, „100%“ из Велике Плане, конкретније су се укључиле и фирме „Хемикал Агросава“ Нови Београд, „Пионир семе Србија“, „Агромаркет“  из Крагујевца и фирма „Ћира“ из Мионице. Први пут су спонзори и Фабрика сточне хране „Унип“, а нарочито фирма „АС хибриди“ из Шимановаца, која је дала значајан допринос у фонду робних награди, у вредности целог буџета манифестације. Што се тиче угледа манифестације, изгубила је доста протеклих година не позивањем колега из струке и из других градова, који су посећивали ову манифестацију у великом броју у њеним првим годинама од оснивања. Стога смо и у томе били јако енергиични, па смо поред ресорних министарстава пољопривреде, водопривреде и шумарства, званични на манифестацију позвали и представнике градских управа и служби аграра градова Ужица, Крагујевца, Чачка, Шапца, као и општина са којима смо некада уско сарађивали и на чије смо манифестације слали чак и своје колекције оваца- Свилајнац, Топола, Лајковац, Аранђеловац, Лозница, Обреновац, Косјерић и Бајина Башта“, рекао је Саша Радосављевић, директор Дирекције за пољопривреду и робне резерве града Ваљева.
 
Др Радосав Вујић из Стручне саветодавне  службе Ваљева, који је и члан жирија је рекао да је ова служба у сарадњи са колегама из Дирекције и основним службама из других општина које излажу, обишла терен и утврдила стање овчарства у Ваљеву.
“ Биће изложено 195 грла, од 25 произвођача, од чега највише сјеничке оплемењене овце, која и заузима најзначајније место у овом крају. У категорији старијих оваца ове расе биће изложено осам колекција, што чини 40 грла.  У категорији млађих оваца биће 10 колекција, са 50 грла, старијих овнова 10 грла, млађих 12, шиљежади 3 колекције 15 грла, двиски 1 колекција и 5 грла. Од других раса биће изложено 50 грла расе „Виртенберг“ и пет грла „Ил де Франс“. Ову изложбу у односу на остале разликује и то што се за све изложене животиње води матична евиденција, у односу на претходне изложбе где је било и производних грла.
Ми смо на овом подручју најповољнији за узгој сјеничке оплемењене овце и остале расе немају велику перспективу. Треба да изнађемо моделе и начине да имамо што више грла овог матичног запата. Квалитет изложених грла ће сигурно бити задовољавајући, јер смо пољопривредним произвођачима препоручили да грла добро припреме, упркос суши која је владала овог лета. Сигурно је да ћемо тог дан видети потенцијале града Ваљева и општина које гравитирају ка овом подручју. Надам се да ће ова манифестација показати висок потенцијал овчарске производње, што смо показали и присуством на Новосадском пољоприведном сајму. Позивамо и пољопривредне произвођаче и све остале заинтересоване који желе да се баве овчарском производњом да дођу и посете изложбу, јер ће заиста имати шта да виде“, рекао је др Радосав Вујић.
 
Програм 9. Регионалне изложбе
недеља 30. септембар 2012. година
Сточна пијаца
 
8.00-10.00 довоз грла
10.00-12.00 рад жирија
12.00 отварање изложбе
13.30 додела награда
15.00 ручак у ресторану

Leave a Comment