Скупштина ће усвајати методологију

Почетак » Скупштина ће усвајати методологију » Вести » Скупштина ће усвајати методологију
На основу мишљења које је граду Ваљеву доставио Уставни суд Србије, Методологију за утврђивање трошкова прикључка на даљинско грејање, доноси Скупштина града Ваљева, а не градоначелник. Предлог Методологије, биће достављен Скупштини на разматрање, на првој наредној седници.
 
 „Одлуком Уставног суда није оспорена Одлука о снабдевању топлотном енергијом у целости. Суд се нија чак бавио ни садржином методологије, већ ју је оценио неуставном и незаконитом зато што је одлуку о томе донео орган града Ваљева који није надлежан за то, не улазећи у одредбе саме методологије. Уставни суд је оценио да је методологија општи правни акт за који је задужена Скупштина, а не појединачни за који би био задужен орган извршне власти“, оценила је начелница Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Драгана Ђенић на данашњој конференцији за новинаре и додала да су на последњој седници Скупштине града, усвојене измене и допуне ове одлуке и на тај начин је она усаглашена са одлуком Уставног суда, чиме је успостављена надлежност Скупштине града, као надлежног органа, за доношење ових аката.
 
„Када смо доносили ову одлуку, 2008. године, анализирали смо каква је ситуација у другим градовима где такође одлуку о методологији доноси градоначелник, или Градско веће, а чак у поједним градовима и Градска управа. На основу тога смо тада донели овакву одлуку, јер смо сматрали да је то најкраћи пут, а не зато да би биле прескочене неке институције“, рекао је градоначелник Зоран Јаковљевић. „Оспореном методологијом се не доводи у питање обрачун цене грејања, већ само утврђивање трошкова прикључка на систем даљинског грејања. “, оценио је Јаковљевић.
 
Он је нагласио да ће о овоj теми разговарати са представницима Организације потрошача Ваљева, које је покренуло иницијативу за оцену уставности и законитости због начина на који су наплаћивани прикључци на топловод, како би се обе стране сагласиле о најповољнијем начину обрачуна обавеза потрошача.

Leave a Comment