Скупштина града усвојила завршни рачун, извештај о извршењу буџета и донела низ других значајних одлука

Почетак » Скупштина града усвојила завршни рачун, извештај о извршењу буџета и донела низ других значајних одлука » Актуелно » Скупштина града усвојила завршни рачун, извештај о извршењу буџета и донела низ других значајних одлука
dsc_0785dsc_0787dsc_0790dsc_0793dsc_0797dsc_0798

На данашњој седници Скупштине града Ваљева усвојена је Одлука о завршном рачуну буџета града Ваљева за 2015. годину. Укупно остварени текући приходи, примања и пренета неутрошена средства из прихода буџета су 2.450.574.999, што је 86,6% од планираног износа буџета за 2015. годину. Укупно остварени расходи и издаци су 2,186.647, што је 77,27 % од планираног.

„Финансијски су најзначајнији порески приходи, који су планирани у износу од 1.633.641.227 динара. Најзаначајнији су приходи од пореза на доходак и капиталну добит и пореза на зараде.Најзначајнији непорески приход је приход од имовине, накнаде за коришћење природних добара, грађевинског земљишта“, рекла је Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове, образлажући Одлуку о завршном рачуну буџета.

У извештају о извршењу буџета у првих шест месеци ове године, наводи се да се буџет реализује планираном динамиком, што је 46,86% прихода и 42,48% расхода.

Усвојени су предлози планова детаљне регулације за изградњу затвореног складишта-хладњаче у делу насељеног места Сушица, акумулација „Памбуковица“ на реци Уб и „Причевић“ на реци Обници.

Разматрајући извештај о раду ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ за 2015. годину, некадашњи директор, а сада заменик градоначелника Драган Јеремић је рекао да је нижи проценат реализације буџета Дирекције, последица тога што се одустало од изградње Хале спортова, што је седница са ребаласном буџета одржана уместо у августу, тек у октобру, па није имало времена да се ураде тендери, јавне набавке и све оно што је законом потребно.

„Сви тендери и јавне набавке су завршени до 2015. године, а послови су урађени у 2016. години. Ово сада што Дирекција ради, ради се у складу са прошлогодишњим програмом.  У протекле четири године асфалтирано је 60 км. У оваквом формату, 2015. је максимум рада Дирекције и ја сам врло задовољан“, рекао је Драган Јеремић.

Усвајајући извештај о раду ЈКП „Водовод-Ваљево“ за 2015. годину, као и у расправи о начину покрића губитка ЈКП „Водовод. Ваљево“ за 2015. годину, одборницу су изнели примедне да се нагомилани проблеми у функционисању овог предузећа не решавају поскупљењем воде.

Директор ЈКП „Водовод-Ваљево“ Ђорђе Милановић је нагласио да је поскупљење воде само једна у низу мера које се предузимају.

„Откривање нелегалних прикључака, наплата заосталих потраживања, штедња на репрезентацији, службеним путовањима и дневницама, само су неке од мера које смо већ предузели“, истакао је Милановћ.

Одборници су данас усвојили извештаје о раду јавни предузећа и установа „Видрак“, „Топлана“, Регионалног хидросистема Субо-Ровни „Колубара“, Туристичке организације Ваљево, Заједничког правобранилаштва града Ваљева и општина Лајковац, Љиг, Мионица и Осечина, Дома здравља, Апотеке „Ваљево“, Центра за социјални рад, Матичне библиотеке, Народног музеја, Историјског комплекса у знаменитом месту у Бранковини, Модерној галерији, Центра за културу, Зметничког студија „Радован Трнавац Мића“, Међуопштинском историјском архиву,КУД „Абрашевић“ и Установи за физичку културу „Валис“ за 2015. годину.