Скупштина о брани и акумулацији Ровни

Почетак » Скупштина о брани и акумулацији Ровни » Вести » Скупштина о брани и акумулацији Ровни
Одборници Скупштине града Ваљева на данашњем заседању расправљали су о само једној тачки дневног реда-разматрање информативног акта Рударко- геолошког факултета Универзитета у Београду везаног за брану Стубо-Ровни. Стручна мишљења о оправданости бране и акумулације Ровни, дали су на данашњој седници проф. Владан Кузмановић са Грађевинског факултета, проф. Петар Докмановић са Рударско- геолошког факултета и мг Александар Глишић, грађевински инжењер из „Енергопројекта-Хидроинжењеринга“.
 
Овом приликом на данашњој седници директор ЈП „Колубара“ Миодраг Марковић говорио је о историјату изградње бране истичући пре свега решавање водопривредних проблема, могућност заштите од поплавног таласа и оплемењење малих вода. „Створили су се услови да се могу спустити затварачи и почети пуњење бране. До сада је уложено преко 70 милиона евра средстава државе Србије и Европске уније. И за наредну годину обезбедили смо средства“, рекао је Марковић. Пуњење акумулације Ровни требало би да почне 1. септембра.
 
Помоћник градоначелника града Ваљева Милорад Илић говорио је о важности реализације овог капиталног пројекта Владе Републике Србије. „Ми ћемо сарађивати са државом, јер је то важан државни пројекат. Овде би требало да разговарамо о томе како на најбољи могући начин искористимо ову брану и акумулацију. Предлажем да питање Грачанице решимо преко органа цркве, канцеларије за верска питања који су надлежни“, рекао је између осталог помоћник Илић.
Професор Владан Кузмановић са Грађевинског факултета Одсека за хидротехнику и водно-еколошко инжењерство,рекао је између осталог да је брана Ровни пројектована у златно доба када су се пројекти радили озбиљно и када се свака студија радила дуго и уз пратеће истражне радове, што је важно и зато је ово најсигурнији тип бране. Он је рекао да у свету постоји десетине хиљада оваквих брана и да су овде примењени сви аспекти сигурности. Професор Кузмановић је истакао да је брана стабилна и да ништа не може пробити њено језгро, као и то да је не могу дестабилизовати ни земљотреси. Мр Александар Глишић, грађевински инжењер из „Енергопројекта-Хидроинжењеринга“ потврдио је наводе проф. Кузмановића и указао одборницима да се ради о пројекту Републике Србије и да постоје подаци о свим ревизијама које су извршене, анализама и подацима.
 
Професор Петар Докмановић са Рударско-геолошког факултета рекао је на данашњој седници да су потписници мишљења Рударско геолошког факултета против постојећих концепта пуњења бране. Он је рекао да су потребе Ваљева и других градова за водом промењене.“Укупно је пројектовано да се обезбеди 2/3 од почетног пројектованог капацитета. Најпре је предвиђено да од 1150 литара у секунди буде обезбеђено 3360, а потом 2009. године се предвиђа 2240 литара у секунди, то значи да из један обезбедите два. Потом је пређено на додатно снабдевање водом из акумулација Рибнице и Колубаре, а на крају и реке Дрине. Све ове акумулације на постоје сада и није познато када ће бити реализовано“, рекао је Докмановић и додао да не постоји логика да се брана користи за водоснабдевање и подсетио да од градње ТЕ Колубара Б вероватно нема ништа или ће бити грађена за 80 година. Професор Докмановић је рекао да је један од лоших аспеката бране и акумулације немогућност да се испита шта се дешава са квалитетом подземних вода за 20 или 30 година. Он је нагласио да се све још једном испита уз допунска истраживања.
 
Скупштина града Ваљева на данашњој седници донела је закључак да се приведу крају радови на брани и акумулацији Стубо Ровни и на тај начин обезбеди водоснабдевање и заштита од великих вода и поплава. Скупштина града Ваљева подржава свако техничко решење које доноси стручна комисија које је формирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а које обезбеђује економично и безбедно коришћење хидроакумулације и инфраструктуре изграђене и оне које тек треба да се гради, а све за добробит грађана Ваљева и околине.

Leave a Comment