Скупштина о Индустријској зони

Почетак » Скупштина о Индустријској зони » Вести » Скупштина о Индустријској зони

Седница Скупштине града Ваљева протекла је у знаку конструктивне расправе о проширењу Индустријске зоне „Стефил“, адаптацији зграде некадашњег Радио Ваљева у Градску кућу, преносу власништва над зградом старе Железничке станице са „Слоге“ на град Ваљево, именовањима в.д. директора, председника и чланова надзорних одбора јавних предузећа и установа, усвојени су и програми рада већег броја градских установа.

Након усвајања дневног реда од 25 тачака, потврђен је мандат новом одборнику Браниславу Тадићу, уместо Слађане Марковић, која је поднела оставку на одборничку функцију.

Прихваћен је план развоја Индустријске зоне „Стефил“ за период 2016-2019. година. Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић је образложио овај план потребом да се подстакну домаће и стране инвестиције, запошљавање људи, заштита животне средине, као и јачање конкурентности ваљевске привреде на државном и иностраном тржишту.

„Град Ваљево је аплицирао са пројектом изградње саобраћајница у Индустријској зони „Стефил“ и тај пројекат је у Министарству привреде прошао. Вредност одобрених средстава је 22.977.176,00 динара, чиме ћемо решити инфраструктурне проблеме у Индустријској зони“, рекао је начелник Градске управе.

Заменик градоначелника Драган Јеремић је рекао да је сваки метар у Индустријској зони искоришћен и да је новац, који је Ваљево коначно добило од државе, значајан за даљи развој.

„Град има намеру да купи додатних 20 ха и зато сада морамо добро да радимо на инфраструктури, која мора бити компатибилна са будућим проширењем Индустријске зоне. Проблем је што Индустријска зона нема денивелисам прелаз преко железничке пруге. Град мора наћи начин да прилагоди „Јабланицу“ и да тамо прошири Индустријску зону“, рекао је Јеремић.

На данашњој седници је дата сагласност на програме рада установа културе-Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, КУД „Абрашевић“, Центра за културу, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“, Завода за заштиту споменика културе „Ваљево“, Међуопштинског историјског архива , Модерне галерије, Народног музеја, као и Предшколске установе „Милица Ножица“.

skupstina 22. jul 3

Дата је сагласност на програм рада Дома здравља за 2016. годину. Градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић је нагласио да ће унапређење примарне здравствене заштите значајно допринети пре свега здрављу људи, али и смањењу трошкова у објектима секундарне заштите.

Лабораторија у Дому здравља покрива одређени број услуга, које лекари из Дома здравља прописују својим пацијентима. Постоји и лабораторија у Болници, али и велики број приватних лабораторија. Очекујем да ће новим Законом о здравственој заштити бити изједначена приватна и државна пракса, у оном нивоу примарног вида здравствене заштите у коме то законодавац буде сматрао да је најбоље“, рекао је градоначелник Ваљева.

Одобрена је промена оснивачког акта Апотеке „Ваљево“, као и сагласност на програм рада ове установе у 2016. години.

Усвојен је програм рада Установе за физичку културу „Валис“, као и Центра за социјални рад „Колубара“. Одборник Радоица Рстић је указао на недостатак инцијативе од стране Центра за социјални рад, јер се из године у годину повећава број услуга, а ова установа нема лиценце за нове услуге.

Одборници су усвојили одлуку о заштитнику грађана града Ваљева, којом се установљава функција заштитника грађана, чији је задатак да штити индивидуална и колективна права и интересе грађана, вршећи контролу рада градских управа, посебних организација, предузећа и установа, који је оснивач град Ваљево.

Измењена је и допуњена одлука о образовању месних заједница, којом је омогућено формирање Месне заједнице Мрчић. Насељено место Мрчић једно је од два насељена места у саставу МЗ Пауне које се простире на површини од 1.221 ха, има 79 домаћинстава и 175 становника.

На данашњој седници је усвојена одлука о одређивању намене објекта некадашњег Радио Ваљева за потребе Градске куће, као и приступање реконструкцији и адаптацији овог објекта. Како је истакао заменик градоначелника Драган Јеремић, ова зграда је једна од најлепших зграда у Ваљеву и не сме се допустити да потпуно пропадне, јер је већ прилично руинирана, због прокишњавања крова и оштећених темеља. Нагласио је да би реконструкцијом ове зграде, Ваљево добило један репрезентативан, мултифункционални објекат, којим би се поносили сви грађани.

Одборници су изгласали и да се на име испуњења обавеза дужника „Слоге ХТ“ на град Ваљево пренесе објекат старе Железничке станице.
skupstina 22.jul 1
Скупштина града данас је именовала вршиоце дужности директора пет јавних предузећа, након што су досадашњи директори поднели оставке, пошто су конкурсима изабрани на период од четири године.

За в.д. директора ЈП „Колубара“ именован је Драган Живановић, в.д. директора „Водовода“ Ђорђе Милановић, в.д. директора ЈКП „Топлана Ваљево“ Зоран Степановић,  в.д. директора „Видрака“ Слађана Марковић и в.д. директора Туристичке организације Ваљево именована је Ана Марковић.

Наредна седница Скупштине града Ваљева биће одржана у уторак, 26. јула.