Скупштина усвојила буџет за 2017. годину

Почетак » Скупштина усвојила буџет за 2017. годину » Актуелно » Скупштина усвојила буџет за 2017. годину

На данашњој седници Скупштине града Ваљева усвојена је Одлука о буџету града Ваљева за 2017. годину. Планирани су приходи и примања са нераспоређеним вишком прихода из ранијих година у износу 2.941.500.000 динара и 224.671.200 динара прихода из осталих извора. Највећи део прихода планиран је од прихода од пореза на доходак, добит и капиталну добит у износу од 1.218.300.000 динара. Између осталог, порез на имовину је планиран у износу од 469.500.000 динара. Због већег броја обухвата пореских обвезника и теренске контроле података из пореских пријава очекује се повећање прихода по основу пореза на имовину.

У име предлага, буџет је образложила начелница Градске управе за друштвене делатности Јелица Стојановић која је рекла да су предлогом Одлуке о буџету града Ваљева за 2017. годину планирани расходи и издаци у износу од 2.941.500.000 динара, као и 224.671.200 динара расхода и издатака из других извора. Планирана маса средстава за плате по овој одлуци је пројектована у складу са упутством за припрему Одлуке о буџету локалне власти за 2017. годину и пројекцијама за 2018. и 2019. годину, које је донео министар надлежан за послове финансија.

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је истакао да је буџет подстицајни, пре свега у отварању нових радних места.

„Одвојен је новац за Индустријску зону, купићемо додатно земљиште у складу са оним што нам закон дозвољава. Буџет је подстицајан у области спорта, издвојили смо већа средства за програмско финансирање спортских клубова. Реконструисаћемо трибине на стадиону на Пећини, покушаћемо да оживимо стрелиште. Одвојили смо средства и спреман је урбанистички пројекат, тако да ћемо одмах 4. јануара кренути да реализујемо све оно што смо буџетом зацртали. Подстицајан је буџет и у области туризма. Одвојили смо средства за Дивчибаре и Петницу, а то је преко 60 милиона динара. Подстицајан је буџет и у култури, јер смо иницијално кренули са формирањем професионалног позоришта и свега онога што већи градови попут Краљева, Шапца имају. Подстицајан је и у области школства, пре свега у формирању Међурегионалног информационог центра. Ова власт треба да буде усредсређена на пројекат пута који ће нас спојити са Непричавом и ауто-путем ка Чачку и Прељини. Треба да буде усредсређена на Индустријску зону, где се, како је рекао премијер Александар Вучић, планира довођење великог инвеститора који ће отворити фабрику за прераду воћа и поврћа. Ту ће бити запослено до 350 људи. „Крушик“ и даље ради добро, шта год ко мислио и радиће и даље. У области туризма очекујемо нова запослења, пре свега на Дивчибарама. Има наговештаја да ће бити обновљена нека београдска одмаралишта и да ће људи који већ послују на Дивчибарама примити нове раднике. У том циљу смо субвенционисали аутобуски превоз на Дивчибаре“, рекао је градоначелник.

Он се осврнуо и на примедбе одборника у вези суфицита. „Навешћу пример града Крагујевца, који се пре пар дана задужио са 23 милиона евра и то је највеће задужење овог града до сада. Што се тиче ребаланса, они морају пратити ону динамику трошења средстава, а пре свега живот који непрестано тече. На примедбе да немамо визију, одговарам да немамо визију, али имамо јасан план и циљеве. О визијама смо се наслушали од 2004. године. Повећавамо број запослених. Што се тиче предлога за смањење пореза, то спада у домен јефтиних политичких поена. Порези су такви какви су, а интенција Владе Србије је да се порези и доприноси морају плаћати.

На примедбе око загађења ваздуха, одговарам да Ваљево није Чернобиљ и немамо еколошку катастрофу. Тај проблем се протеже уназад деценијама. Ми можемо да се као градска влада позабавио оним горивима који се користе у приватним домаћинствима. Поставља се питање да ли је могуће ограничити шта ће народ да купује, јер народ купује оно што је најјефтиније за грејање. То остаје један проблем и можда се чини да су средства за екологију мала, али остају фондови Европске уније, поготов за екологију, где ћемо од 4. јануара спремно аплицирати за сваки пројекат, ако и за све пројекте за унапређење здравља“, рекао је градоначелник.

Он је нагласио да ће се у 2017. години завршити давно започети пројекти, попут нове школе у Брђанима.

„Управо отварање Међурегионалног центра даје додатну сврху и значај отварању те школе. Позвао бих одборнике да гласају за буџет и да са више вере и оптимизма гледају у следећу годину“, закључио је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

На данашњој седници усвојене су измене одлуке о комуналним таксама, накнадама за рад Градских управа, плана комуналне изградње и одржавања објеката комуналне инфраструктуре, генералне регулације „Север“, као и о поступку и начину решавања захтева грађана за накнаду штете настале услед уједа паса луталица. Измењена је одлука о радном времену, о јавним паркиралиштима, коришћењу средстава буџетског фонда за заштиту животне средине, допуњен је Локални акциони план о образовању Рома. Дата је сагласност на програме пословања јавних предузећа „Топлана“, „Водовод“ и „Видрак“. Усвојена је и одлука о успостављању сарадње Ваљева са општинама у сливу реке Колубаре.