Скупштина усвојила програм рада Дома здравља, извештаје о раду установа културе и донела низ других одлука

Почетак » Скупштина усвојила програм рада Дома здравља, извештаје о раду установа културе и донела низ других одлука » Актуелно » Скупштина усвојила програм рада Дома здравља, извештаје о раду установа културе и донела низ других одлука

Одборници Скупштине града Ваљева на данашњој седници донели су решење о давању сагласности на програм рада Дома здравља за 2017. годину.

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић нагласио је овом приликом да је ваљевски Дом здравља добио највише оцене приликом акредитације и да ова здравствена установа има потенцијал да прошири опсег услуга које може понудити грађанима, само уколико буде имала адекватну кадровску структуру.

„Град Ваљево је спреман да допринесе ангажовању лекара и медицинског особља који ће надоместити све оно што се дешавало у протеклих 15 година у српском здравству, када нису омогућене специјализације благовремено и због тога су многе службе у проблему са кадровима“, рекао је градоначелник.

Он је истакао да је Канцеларија за управљање јавним улагањима одобрила 80 милиона динара за реконструкцију зграде Дома здравља што ће у значајној мери унапредити услове рада са пацијентима. Додао је да је за Дом здравља планирана и набавка рендген апарата, а осврнуо се и на значај одржавања „Медицинског села“, у сарадњи Дома здравља и Опште болнице Ваљево, истичући да је то прилика да становници у удаљеним сеоским подручјима добију неопходне медицинске услуге лекара специјалиста.

Говорећи о набавци  апарата за анестезију за Стоматолошку службу, одборница Горица Божић је рекла да ће он пре свега користити оралним хирурзима приликом пружања медицинске помоћи особама са посебним потребама. „Апарат за анестезију смо набавили пре свега због деце са посебним потребама. Имамо два орална хирурга, а идеја је потекла од родитеља, јер деца са посебним потребама не могу имати никакве стоматолошке интервенције без анестезије и до сада смо морали да их шаљемо за Београд“, рекла је одборница Божић. Она је говорила и о томе да пет лекара специјиста напушта Дом здравља и да ће то бити велики проблем који ће бити решен.

Одборник Милан Гајић овом приликом је оценио да је улагање Града у Дом здравља, вишеструко важно због значаја унапређења примарне заштите. „То би требало да буде пракса и убудуће, јер нам је најбитније здравље свих наших суграђана. У Дом здравља је уложено око 30 милиона динара и опредељена су додатна средства за набавку ултра-звука за гинеколошке прегледе. Набављено је једно санитетско возило, док би друго требало да стигне ових дана, а напомињем да је последњи пут купљено санитетско возило пре 15 година. Од Европске уније Дом здравља је добио 20 милиона динара, а средства ће бити искоришћена за инклузију деце са сметњама у развоју и за друге активности које су у опису рада примарне здравствене заштите“, рекао је Гајић.

Градоначелник Гвозденовић говорио је на данашњој седници Скупштине и о месту где је сахрањен академски сликар Љуба Поповић у Брђанима, осврнувши си се на петицију тамошњих мештана која је упућена Градском већу. Он је овом приликом нагласио да ће бити урађено идејно решење за уређење овог простора, али тек након јавне расправе где ће и грађани, пре свега мештани овог дела Града, имати могућност да изнесу свој став о томе. „Став градске владе на чијем сам ја челу је да се на месту где је сахрањен Љуба Поповић уради пројекат изградње цркве, да се уреди постојећа депонија и да се направи парк“, нагласио је овом приликом градоначелник.

Одборници Скупштине града Ваљева на данашњој седници дали су сагласност на програм рада Здравствене установе апотека „Ваљево“ за 2017. годину.

Усвојен је извештај о раду Центра за социјални рад за претходну годину,  извештај о раду Народног музеја, као и извештај о раду Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“.

Одборници су усвојили извештај о раду Завода за заштиту споменика културе за претходну годину, Модерне галерије, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“ и Центра за културу. Осим тога, Скупштина је на данашњој седници усвојила извештај о раду КУД „Абрашевић“, извештај Међуопштинског историјског архива, али и Установе за физичку културу „Валис“.

Скупштина је донела одлуку о успостављању сарадње између града Ваљева и италијанске општине Менконико. Град Ваљево и општина Менконико сарађиваће у областима пољопоривреде,  сточарства, туризма, економије, културе, заштите животне средине, образовања, техничко-научне сарадње и у другим областима, путем промоције и реализације заједничких пројеката.

Донета је и одлука о измени одлуке о јавном превозу путника, одлука о поверавању послова на изградњи објеката водоснабдевања у 2017. години, а усвојен је и програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за територију града Ваљева у овој години.

На данашњој седници усвојен је годишњи програма заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта града Ваљева за ову годину. Усвојен је и план детаљне регулације за брану и вишенаменску акумулацију „Памбуковица“ на реци Уб на територији града Ваљева за део КО Гола Глава. Објекат бране и највећи део акумулације се налазе на територији општине Уб, док се један део акумулације налази на територији града Ваљева у катастарској општини Гола Глава и из тих разлога, Скупштина је донела ову одлуку.

Скупштина града донела је и план детаљне регулације за реконструкцију и адаптацију далековода ДВ бр 116/2 ТС „Ваљево 1“-ТС „Косјерић“ на територији града Ваљева.

Усвојена је и одлука о изради плана генералне регулације за подручје Бујачић, Петница, Клинци и део Белошевца. Плана је усвојен по хитном поступку из разлога спровођења плана за претврање туристичког простора Петница на овом подручју. Циљ је да се тим планом стекну услови и да се омогући будућа експропријација земљишта како би град Ваљево могао да купи још један део земљишта везаним за Истраживачку станицу Петница и за потребе нових садржаја попут ботаничке баште, научног парка, опсерваторије итд.

Скупштина је усвојила одлуку о отуђењу непокретности из јавне својине града Ваљева. Овом одлуком се предлаже отуђење непокретности из јавне својине града Ваљева  на катастарској парцели бр. 417/1  на Дивчибарама укупне површине 2.14.90 ха са четири објекта- камп Бреза. Биће расписан јавни оглас којим ће бити дефинисани критеријуми и посебни услови за отуђене непокретности. Ова одлука доноси се у циљу даљег развоја туристичких потенцијала на Дивчибарама.

Поред осталог, Скупштина је усвојила и измене извештаја о остваривању програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине града Ваљева у 2016. години.