Скупштина усвојила ребаланс буџета и подржала активности за куповину „Стефила“

Почетак » Скупштина усвојила ребаланс буџета и подржала активности за куповину „Стефила“ » Вести » Скупштина усвојила ребаланс буџета и подржала активности за куповину „Стефила“

 

Одборници Скупштине града усвојили су први ребаланс буџета, који је увећан за 200.000.000 динара и сада износи 1.920.000.000 динара. Приходи су планирани у висини од 1.720.000.000 динара, а преостали износ ће бити обезбеђен из кредитног задуживања града. Након две неуспеле аукцијске продаје имовине „Стефила”, Агенција за приватизацију одлучила је да се распише јавни позив за прикупљање понуда за куповину имовине овог предузећа. Из тог разлога, Град Ваљево је спреман да се кредитно задужи код пословних банака, како би дошао у посед 20 хектара земљишта „Стефила“ и отпочео са изградњом индустријске зоне. ’’ То је једини начин да се реши дугододишњи проблем радника „Стефила” , пре свега повезивање радног стажа, као и да се отпочне са изградњом индустијске зоне’’, рекао је помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић, образлажући одлуку о ребалансу буџета.
 
Важност доношења овакве одлуке је у што хитнијем отпочињању преговора са представницима Центра за решавање стечајних поступака при Агенцији за приватизацију како би град до краја године на овој локацији почео са изградњом индустријске зоне , нагласио је Милутиновић. Већином гласова усвојен је први ребаланс буџета града.
 
На почетку седнице Скупштине града одборницима су се обратили представници синдиката фабрика Градац и Стефил, као и група грађана из Драчића. Синдикалци Градца су подсетили на разлоге због којих су већ 20 дана у штрајку: седам неисплаћених зарада, 19 месеци нису уплаћени доприноси, а здравствене књижице нису оверене од јуна 2008.године. Иако фабрика не ради 20 дана, већински власник се не појављује. Због свега наведеног синдикалци Градца најавили су наставак штрајка и протесте. Одборници су упознати и са дугогодишњим проблемима радника Стефила, који су ескалирали после две неуспеле аукције у Агенцији за приватизацију. Због проблема са тамошњим каменоломом, група грађана из Драчића обратила се одборницима указујући на проблеме са којима се суочавају.
 
Наиме, због експлоатације камена и транзита тешких камиона пут је оштећен, чиме је онемогућен аутобуски и аутомобилски саобраћај, оштећене су и куће, а облаци прашине угрожавају здравље људи и нарушавају еколошку климу. Одборници су усвојили закључак о предузимању конкретних мера за решавање овог проблема мештана Драчића.
На данашњем заседању утврђен је престанак мандата одборника Весне Ћирић, Милке Ерић-Васиљевић, (на претходној седници Александра Ранковића) и Милорада Илића и потврђени мандати новим одборницима: Миодрагу Пажиновићу, Драгољубу Тешићу, Зорани Нићифоровић и Горану Давидовићу. У Градском већу, уместо Душана Арсенића, који је поднео оставку, од сада ће бити Милка Ерић- Васиљевић. Досадашњи члан Већа Душан Арсенић, након успешног посла формирања Центра за културу и реализације бројних успешних дешавања из културе у нашем граду, из приватних разлога се повукао са овог места.
 
До именовања директора Дома здравља, ове послове ће обављати др Бранко Капетановић, одлучили су одборници Скупштине града. Доношењем ове одлуке регулише се руковођење Домом здравља Ваљево до именовања директора наведене установе, у складу са одредбама оснивачког акта. Одборник Покрета за Ваљево, прим. др Илија Трипковић, успротивио се доношењу ове одлуке, јер „не може се именовати директор Установе, која правно не постоји“. Став Града је да је одлука донета у складу са Законом о локалној самоуправи и Законом о здравственој заштити и Статутом града, а све с циљем наставка преласка Дома здравља у надлежност локалне самоуправе. Шеф одборничке групе СПС –ПУПС, Драган Јеремић је рекао да је ова одлука потребна како би се превазишли проблеми који су настали у колективу, због очекиваних промена на челу Установе.
 
У наставку седнице, усвојен је Локални план акције за унапређење положаја избеглих и интерно расељених лица . У овом документу, под процесом локалног акционог планирања унапређења положаја избеглих и интерно расељених лица , подразумева се процес доношења одлука које ће побољшати живот избеглих и интерно расељених лица у свом локалном окружењу у току предвиђеног временског периода.
 
Одлуком о униформи и ознакама Комуналне полиције Града Ваљева, предвиђено је да основне униформе комуналне полиције буду тегет плаве боје, са шеширом, шапком, кошуљом на чија оба рукава ће бити пришивена чичак трака за ознаку “КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА ГРАДА ВАЉЕВА“. Предвиђено је да аутомобил комуналне полиције буде тамно црвене боје.
 
Сетом одлука усвојени су извештај о пословању извештај Надзорног одбора, али и дата сагласност на расподелу добити ЈКП „Видрак“ Ваљево. На основу укупних прихода и расхода у 2009.години, остварена је добит у износу од 8.232.243,42 динара. Одлуком УО овог предузећа 50% остварене нето добити у износу од 4.116.121,71 динара распоређује се ЈКП „Видрак“ Ваљево у сврху опремања а 50% остварене нето добити у износу од 4.116.121,71 динара биће уплаћено оснивачу на рачун јавних прихода.
 
На седници су усвојени извештаји о пословању, прихватаћен извештај Надзорног одбора ЈП за коришћење водопривредног система Ровни „Колубара“ за прошлу годину, као и Дирекције за пољопривреду и робне резерве града.
 
Одборници су дали сагласност и на програме рада Народног музеја „Ваљево“, Међуопштинског историјског архива, Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“, Завода за заштиту споменика културе, Центра за социјални рад „Колубара“, Установе за физичку културеу „Валис“, Центра за културу, Модерне галерије, Интернационалног уметничког студија „Радован Трнавац Мића“, Културно-просветна заједница и КУД „Абрашевића“.
 
Одборници су прихватили и предлог чланова за Савет за културу града.Председник Савета ће бити Владимир Кривошејев, директор Народног музеја Ваљево, заменик Весна Ћирић, директорка завода за заштиту споменика културе, а чланови Катарина Маринковић, директор Центра за културу Ваљево, Зорица Милинковић, директор Матичне библиотеке, Наташа Кристић, историчар уметности, Душан Спасојевић, драмски писац, Јанко Левнајић, књижевник, Сузана Перић, академски музичар и педагог,Катарина Вићентијевићм глумица- слободни уметник, Ненад Јездић, драмски уметник, Петар Станојловић, филмски редитељ, Жељко Виторовић, академски сликар, Душан Јовановић, представник Ромске заједнице, Зора Бојичић, , начелник Одељења за друштвене делатности. Одборници су именовали и Савет овогодишњих „Тешњарски вечери“ на чијем челу ће бити градоначелник Зоран Јаковљевић. Његов заменик ће бити Катарина Маринковић, директор Центра за културу Ваљево, а чланови су Гордана Јовановић, директор ЈП Ваљево турист, Владимир Кривошејев, директор Народног музеја у Ваљеву и Бранко Антонић, секретар КУД Абрашевић.
 

 

Leave a Comment