Скупштина усвојила Статут града Ваљева и План генералне регулације Дивчибара

Почетак » Скупштина усвојила Статут града Ваљева и План генералне регулације Дивчибара » Вести » Скупштина усвојила Статут града Ваљева и План генералне регулације Дивчибара

Одборници Скупштине града Ваљева, након вишечасовне расправе у наставку четврте седнице, усвојили су Статут града Ваљева , План генералне регулације за туристички центар Дивчибаре, а прихватили су и Одлуку о снабдевању топлотном енергијом.
Градско веће од 35 поднетих амандмана на предлог Статута, прихватило је седам, а у вишечасовној расправи највише полемике било је око формирања две Градске управе. Образложење предлагача било је да ће се тиме постићи ефикаснији рад што јесте циљ овакве иницијативе, док опозиција сматра да ће уместо рационализације броја радника у Управи, само доћи до повећања, јер су за свако одељење предвиђени и начелници и заменици. Такође, опозиција сматра да је у Статут требало унети и одредбу о формирању градских општина уз процену да ли те општине могу себе да издржавају. Опозиција је активно учествовала и у расправи о осталим амандманима који Градско веће није прихватило. Најавиљено је и прикупљање потписа грађана који ће подржати иницијативу да се телевизијски преноси седница градског парламента омогуће, а уколико се то не испоштује, опозиција је најавила организовање митинга.
У расправи о Плану генералне регулације Дивчибара, власници викендица једног од настаријих насеља овог туристичког центра, изразили су своје незадовољство, јер је планом предвиђено рушење ових нелегално подигнутих објеката. Драгољуб Ранковић, представник камп насеља Каменица, обавестио је одборнике да су грађани раније затражили да расправа о ГУП-у Дивчибара, која предвиђа рушење њихових објеката, буде одложена до оцене уставности одлуке о изради ГУП-а, коју су викендаши поднели Уставном суду Србије почетком јуна.

Leave a Comment