Слава града Ваљева Духовски понедељак-Друге Тројице

Почетак » Слава града Ваљева Духовски понедељак-Друге Тројице » Вести » Слава града Ваљева Духовски понедељак-Друге Тројице
Ваљево је у свечаном руху обележило градску славу Духовски понедељак-Друге Тројице. У Храму Васкрсења Господњег је служена света архијерејска литургија. Епископ ваљевски Милутин  освештао је темеље новог Храма Св.Нектарија Егинског, а након тога, улицама града обављена је духовска литија у којој су учествовали деца Предшколске установе „Милица Ножица“, чланови културно уметничких друштава, припадници војске, полиције, руководство града, бројни грађани. У порти Храма Покрова Пресвете Богородице обављено је резање славског колача и урезивање записа. Том приликом, грађанима Ваљева обратио се градоначелник Станко Терзић који је свима честитао градску славу.
 
„Град Ваљево је међу најуспешнијима у Србији што се тиче издвајања за социјална давања. Град Ваљево издваја 31 милион за помоћ незапосленим породиљама, издвајамо 11 милиона за помоћ породицама ратних војних инвалида и палих бораца у ратовима 1990.године, издвајамо око 9 милиона за народну кухињу, за лечење стерилитета издвајамо око три милиона, 2,5 милиона издвајамо за социјална давања, 8 милиона издвајамо за хуманитарне организације, помажемо породицама са трећим дететом да имају обезбеђен смештај у обданишту са 5,4 милиона, за функционисање Дневног боравка за младе и децу са сметњама у развоју и Клуба ОСИ обезбедили смо 12 милиона. Осим тога издвајамо значајна средства за помоћ ромској популацији. Овом приликом желим да истакнем велики допринос ваљевске Епархије, јер они су увек били уз свој народ и у границама својих могућности помажу најугроженије вернике“, рекао је градоначелник Терзић и додао:“ Наш народ има богату славну историју, познат је као храбар и племенит народ, народ који је увек помагао онима који су у невољи. Међутим, све оно што нам се дешавало у протеклих 25 година, оставило је дубоког трага. Суочили смо се са распадом земље, са ратовима на простору бивше Југославије, са санкцијама, са НАТО бомбардовањем, са транзицијом и неуспешним приватизацијама. Све то је на одређени начин утицало да све оно што је добро, племенито, хумано, се повлачи пред оним што је лоше. Честитост, часност и смерност се повлачи пред безобзирношћу, острашћеносту и агресијом. Тако да једна универзална, цивилизацијска доброта је у дефанзиви пред налетом деструкције и агресивности. Зато пред вима нама стоји један важан задатак да радимо на моралном и духовном препороду наше нације. Ја бих желео да вас на данашњи дан подсетим колико је важан допринос сваког од нас, да помогнемо онима који су у тежој ситуацији од нас, а то су наше комшије, пријатељи, рођаци. Има једна пословица „Ако нисте остварили оно што сте желели, значи да нисте довољно желели“ и ја бих хтео да вас подсетим на то да помогнемо онима који су најугроженији. Задатак нам је свима, нама у градском руководству, али и онима који дођу после нас, да највише радимо на томе да будемо међу најуспешнијим када је реч о привредном и економском развоју, када је реч о новим инвестицијама у привреди, повећању личних доходака, смањењу незапослености. То је оно што је најважније и на то морамо сви заједнички енергију усмерити“, рекао је градоначелник Терзић и додао да је доста урађено када је реч о обнови након поплава које су задесиле наш град маја месеца прошле године.Он се захвалио свим донаторима из земље и иностранства који су помогли у обнови и оценио да је на тај начин изражена велика солидарност. 
 
Након градоначелник Станка Терзића присутнима се обратио старешина Храма Покрова Пресвете Богородице Зоран Јаковљевић који је свима пожелео срећну славу Друге Тројице-Духовски понедељак. „На дан Св.Духа доживели смо оно што су праведници чекали, оно што су пророци најављивали и оно што је Господ Исус Христ обећао, сишао је дух свети на апостоле и донео царство небеско овде међу нас и у нас. Данас, на овај празник, ми Ваљевци имамо још један разлог  за радовање. Данас је епископ ваљевски Милутин извршио освећење темеља новог Храма Св. Нектарија Егинског и тиме даривао највећи славски поклон који су овај град и његови грађани добили“, рекао је старешина Храма Покрова Пресвете Богородице Зоран Јаковљевић.
 
Свечаност поводом градске славе Духовског понедељка, у порти Храма Покрова Пресвете Богородице употпунили су чланови културно-уметничког друштва „Градац“ са пригодним програмом.
  
 
 
 
 

Leave a Comment